Serbia nu se alătură sancţiunilor UE împotriva Rusiei

Autor: Anca Dumitrescu Postat la 24 august 2014 92 afişări

Serbia nu se va alătura sancţiunilor impuse de Uniunea Europeană Rusiei, chiar dacă autorităţile de la Belgrad vor continua negocierile de aderare la blocul comunitar, a declarat premierul sârb Aleksandar Vucic.

"Nimeni nu ne-a întrebat în legătură cu aceste sancţiuni, când au fost introduse. Apartenenţa la UE este obiectivul nostru strategic, dar în acelaşi timp nu am impus şi nu vom impune sancţiuni Rusiei", a spus premierul sârb.

Vucic a mai spus şi că Serbia ia foarte în serios mesajul că statele candidate trebuie să se abţină de la explorarea unor noi oportunităţi comerciale cu Rusia, după ce autorităţile de la Moscova au interzis importurile de alimente din UE, transmite Bloomberg.

Rusia a anunţat în această lună interzicerea timp de un an a importurilor anumitor alimente din Uniunea Europeană şi Statele Unite, ca răspuns la sancţiunile impuse de Occident din cauza conflictului din Ucraina.

În 2013, UE a exportat în Rusia fructe în valoare de 1,26 de miliarde de euro şi legume de 769 de milioane de euro.

Serbia, care a început negocierile de aderare la UE în ianuarie, a mărit vânzările de alimente în Rusia cu 68%, în primul semestru, la 117 milioane de dolari, fiind posibil ca până la sfârşitul acestui an să atingă 300 de milioane de dolari, potrivit Camerei de Comerţ din Belgrad.

"Ne aşteptăm ca statele partenere să se abţină de la măsuri care să profite de noile oportunităţi de comerţ. Serbia ar trebui să-şi alinieze politicile economice cu cele ale UE, până la momentul aderării", a declarat Peter Stano, purtător de cuvânt al Comisiei Europene.

Serbia nu va introduce subvenţii de stat pentru a stimula comerţul cu Rusia, a mai spus Vucic. Statul sârb a încheiat un acord de comerţ liber cu Rusia în anul 2000, fiind menţinute unele tarife, pentru pui, brânzeturi, zahăr, ţigări, vehicule şi anvelope.

Vucic nu vrea să irite Bruxelles-ul, dar încearcă în acelaşi timp să nu strice relaţiile cu Moscova, care este deja nemulţumită din cauza sprijinului pentru Ucraina, a arătat Djordje Vukadinovic, analist la institutul New Serbian Political Thought din Belgrad.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SERBIA,
RUSIA,
SANCŢIUNI
/actualitate/serbia-nu-se-alatura-sanctiunilor-ue-impotriva-rusiei-13136093
13136093
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.