Senzaţional: un implant cerebral permite maimuţelor să perceapă obiecte virtuale (VIDEO)

Postat la 08 octombrie 2011 22 afişări

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Duke şi de la Şcoala Politehnică Federală din Lausanne au reuşit să antreneze două maimuţe pentru a face ceva incredibil: să manevreze o mână virtuală, cu care să simtă şi să atingă obiecte virtuale, folosind doar undele cerebrale. Cercetătorii afirmă că această reuşită deschide calea spre proteze care vor permite pacienţilor paralizaţi atât să meargă, cât şi să simtă pământul.

"Aceasta este prima demonstraţie a unei interfeţe creier-maşină-creier care stabileşte o legătură directă între creierul unei primate şi un corp virtual", afirmă conducătorul studiului, Miguel Nicolelis, profesor de neurobiologie la Universitatea Duke. Celor două maimuţe le-au fost introduse electrozi în creier şi au fost antrenate să controleze prin activitatea cerebrală mâinile virtuale ale unui avatar, folosite pentru a diferenţia şi manipula două obiecte virtuale.

Acest lucru înseamnă că este posibilă conceperea unui exoschelet robotic cu senzori, care să permită pacienţilor ce suferă de paralizii complexe să meargă şi totodată să recepteze feedback tactil. Oamenii de ştiinţă şi-au propus să conceapă un astfel de exoschelet în următorii ani, intenţionând să organizeze o demonstraţie publică în deschiderea CM de Fotbal din 2014, din Brazilia.

Mai mult pe www.descopera.ro.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/senzational-un-implant-cerebral-permite-maimutelor-sa-perceapa-obiecte-virtuale-video-8848292
8848292
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.