Senat: Legea prin care condamnaţii scapă de 20 de zile de închisoare pentru fiecare carte, adoptată

Postat la 13 noiembrie 2017 86 afişări

Plenul Senatului a adoptat tacit, în şedinţa de luni, un proiect legislativ iniţiat de opt parlamentari UDMR, prin care se propune ca pentru fiecare lucrare ştiinţifică elaborată şi publicată în timpul detenţiei pedeapsa să se reducă cu 20 de zile.

Senat: Legea prin care condamnaţii scapă de 20 de zile de închisoare pentru fiecare carte, adoptată

În expunerea de motive a proiectului legislativ se precizează că având în vedere problemele sistemului penitenciar din România privind supraaglomerarea şi condiţiile necorespunzătoare de detenţie, care au fost constatate pe parcursul mai multor ani de CEDO printr-o serie de hotărâri, se impune modificarea legislaţiei pentru a remedia probleme constatate şi pentru a evita o hotărâre pilot a Curţii împotriva României.

Iniţiatorii propun modificarea art. 100 din Codul penal, astfel încât eliberarea condiţionată în cazul pedepsei care nu depăşeşte 10 ani de închisoare să poată fi aplicată dacă cel condamnat a executat cel puţin jumătate din durata pedepsei şi nu două treimi, aşa cum este în prezent.

Cei condamnaţi pentru pedepse mai mari de 10 ani ar putea fi eliberaţi condiţionat dacă au executat două treimi din pedeapsă şi nu trei pătrimi cum este în prezent. Totodată, cei cu pedepse mari pot beneficia de liberarea condiţionată după 15 ani de închisoare executaţi, şi nu 20 de ani, cum este în prezent.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.