Şeful BERD: Şocurile externe şi tensiunile sociale pot grăbi reformele în fostele ţări comuniste

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 01 decembrie 2013 47 afişări

Ţările în tranziţie acoperită de BERD (Europa Centrală şi de Sud-Est, zona Caucaz) traversează al cincilea an de creştere economică substandard, astfel încât din 2008 încoace nu au mai putut atinge niciodată ratele de creştere dinainte de criză.

Şeful BERD: Şocurile externe şi tensiunile sociale pot grăbi reformele în fostele ţări comuniste

Raportul BERD este primul emis de o instituţie creditoare după 1990 care admite că schimbările politice şi economice care au urmat căderii comunismului au stagnat şi că veniturile din regiune ar putea să nu le ajungă niciodată din urmă pe cele ale Europei de Vest.

"Şocurile externe, alegerile sau perioadele de nemulţumiri populare pot oferi însă ferestre de oportunitate pentru reforme", afirmă însă Erik Berglof, economistul-şef al BERD, încercând să se arate optimist.

"Pe parcursul acestor ferestre de oportunitate, reformele politice şi economice instituţionale pot deveni fezabile din punct de vedere politic - mai ales dacă sunt folosite pentru a forma majorităţi dornice să le susţină şi spre a oferi astfel stimulente pentru noi reforme. Şansele ca aceste reforme să reuşească sunt mai mari în societăţile mai puţin polarizate şi unde interesele corupte nu sunt atâte de puternice, dar depind, de asemenea, şi de calitatea conducătorilor şi de sprijinul extern", notează Berglof.

În 2013, regiunea ţărilor în tranziţie este aşteptată de BERD să realizeze o creştere a PIB de 2%, cea mai mică rată în ultimii 15 ani (cu excepţia recesiunii din 2009), în timp ce în perioada de boom 2004-2008, PIB regiunii s-a majorat pe ansamblu cu 6,6%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
berd,
comunism,
reforme
/actualitate/seful-berd-socurile-externe-si-tensiunile-sociale-pot-grabi-reformele-in-fostele-tari-comuniste-11733082
11733082
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.