Şedinţă crucială la BNR. Are curaj BNR să reducă dobânda ca să relanseze economia care a frânat la plus 0,2%? Tensiunile politice complică situaţia
Consiliul de administraţie al BNR se întruneşte astăzi pentru cea de-a patra şedinţă de politică monetară din anul 2025 după ce în ianuarie, februarie şi aprilie a menţinut dobânda-cheie, iar în anul 2024 au fost operate doar două reduceri ale ratei, până la 6,5%, de la 7% în 2023.
Consiliul de administraţie al BNR se întruneşte astăzi pentru cea de-a patra şedinţă de politică monetară din anul 2025 după ce în ianuarie, februarie şi aprilie a menţinut dobânda-cheie, iar în anul 2024 au fost operate doar două reduceri ale ratei, până la 6,5%, de la 7% în 2023. Majoritatea analiştilor anticipează că banca centrală va menţine dobânda-cheie la 6,5% şi astăzi, având în vedere în special incertitudinile mari, problemele fiscale interne şi riscurile în creştere pentru inflaţie, la care se adaugă şi tensiunile politice interne care complică situaţia.
Analiştii de la Erste/BCR vorbesc despre o politică monetară prudentă în vremuri incerte şi spun că BNR rămâne în aşteptare pentru mai multă „claritate fiscală“, estimând că dobânda rămâne la 6,5% cel puţin până în august 2025. „Evoluţiile fiscale şi politice rămân principalele riscuri.“
Şi ING crede că politica fiscală continuă să rămână principala preocupare, anticipând menţinerea ratei-cheie.
Scăderea dobânzilor este imperios necesară pentru relansarea creditării şi stimularea economiei, care a încetinit puternic. Odată cu relaxarea politicii monetare s-ar ajusta şi dobânzile pe piaţa interbancară, iar băncile ar mai reduce dobânzile la credite.
Urmărește Business Magazin

Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro