Sectorul de construcţii a trecut Valea Plângerii şi încearcă să obţină cel mai bun rezultat din 2008 încoace

Postat la 17 iunie 2019 60 afişări

Lucrările de construcţii au crescut în primele patru luni din an, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cu 17,8% (brut), acesta find cel mai bun rezutat, pentru această perioadă, din 2008 încoace. În aprilie faţă de aprilie trecut, lucrările de construcţii au crescut cu 33,4%.

Sectorul de construcţii a trecut Valea Plângerii şi încearcă să obţină cel mai bun rezultat din 2008 încoace

Datele INS relevă o revenire spectaculoasă a sectorului de construcţii, animat de fa­cilităţile fiscale introduse la finalul anului trecut, de costul redus al finanţării, dar şi de un început de an bun pentru „lucrările inginereşti“, prepon­derent investiţii ale statului. Sectorul în ansamblu a crescut în primele patru luni din an cu 17,8% (9% serie ajustată), acesta fiind cel mai bun rezultat din 2008 încoace, când avansul a fost de 30%.

„Statisticile indică continuarea pro­cesului de accelerare a dinamicii anuale spre maximul din iunie 2008, evoluţie susţinută de nivelul accesibil al costurilor reale de finanţare“, constată Andrei Rădulescu, directorul de analiză macroeconomică al Băncii Transilvania.

Lucrările de construcţii au avut în ultimul deceniu un parcurs complicat: în ultimii zece ani, au fost trei ani de creştere şi şapte de cădere. Anul trecut sectorul a înregistrat un minus de 4,1% cu o restrângere drastică a sectorului rezidenţial (minus 24%), a celui nerezidenţial (minus 5,5%), în vreme ce sectorul construcţiilor inginereşti (investiţiile statului) a crescut cu 8%. Orice judecată în privinţa evoluţiei sectorului trebuie să înceapă de la această bază aflată foarte jos.  Sectorul construcţiilor a ajuns să însemne din ce în ce mai puţin în PIB: anul trecut a avut o pondere de doar 5,4% din PIB şi o contribuţie la creşterea economică de minus 0,3%, la o creştere reală de 4%. În primul trimestru din acest an, la o creştere eco­nomică de 5%, sectorul a avut o contribuţie la PIB de 3,2%, contribuţia la creşterea economică fiind de 0,3%.

Datele la aprilie indică un reviriment puternic al sectorului. În primele patru luni din an, an/an, creşterea a fost, pe ansamblu, de 17,8% (serie brută). Pe elemente de structură, construcţiile noi au crescut cu 25,6%, reparaţiile capitale cu 1%, iar zona de întreţinere şi reparaţii curente cu 0,4%.

Mai spectaculoasă este creşterea în aprilie faţă de aprilie trecut. Pe total, construcţiile au crescut cu 33,4%. Construcţiile noi au avansat cu 40,8%, sectorul reparaţiilor capitale a avansat cu 11,4%, iar sectorul de întreţinere şi reparaţii curente cu 20,4%.

Citiţi mai multe pe www.zf.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
constructii,
sector,
rezultat
ZF.ro
Executivii şi prietenii lor cei mai buni: Sonia Năstase, executivul care conduce activitatea locală a Nespresso, este şi fericita „mamă“ a două animale de companie, ambele adoptate, Figaro şi Bella. "Un căţel sau o pisică sunt prieteni de nădejde pe viaţă, garantat!“ Executivii şi prietenii lor cei mai buni: Sonia Năstase, executivul care conduce activitatea locală a Nespresso, este şi fericita „mamă“ a două animale de companie, ambele adoptate, Figaro şi Bella. "Un căţel sau o pisică sunt prieteni de nădejde pe viaţă, garantat!“
Executivii şi prietenii lor cei mai buni: Mircea Turdean, director general al Farmec Cluj, îl are pe rotweillerul Rex. „Rotweiller este o rasă inteligentă, puternică, de pază, dar şi de companie, şi am ştiut că este rasa care mi se potriveşte cel mai bine"
Mediafax
ANALIZĂ: De ce se mută protestele din SUA în Europa. „Prăbuşirea economică s-a repercutat în buzunarul celor săraci” ANALIZĂ: De ce se mută protestele din SUA în Europa. „Prăbuşirea economică s-a repercutat în buzunarul celor săraci”
„Sacrificat”. Medicul din Wuhan a cărui piele şi-a schimbat peste noapte culoarea a murit de coronavirus. Cazul a stârnit revoltă în China
MonitorulApararii
Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte Fostul premier social-democrat Zoran Milanović revine la conducerea Croaţiei. Ca preşedinte
Ce se întâmplă la Moscova este de bine deopotrivă pentru Rusia şi Putin(?)
MonitorulPartidelor
Ministrul Economiei, despre poza din biroul lui Ludovic Orban: Servisem ceva atunci, o prăjitură Ministrul Economiei, despre poza din biroul lui Ludovic Orban: Servisem ceva atunci, o prăjitură
PSD, ALDE şi Pro România, tot mai aproape de o alianţă electorală
MonitorulSiguranteiCetateanului
COMENTARIU Valeriu Suhan Masca, simbolul impus al fricii pandemice COMENTARIU Valeriu Suhan Masca, simbolul impus al fricii pandemice
COMENTARIU Valeriu Suhan Medicii, eroi pan' la bani... Sporurile promise de stat nu prea pot fi platite

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.