„Se apropie recesiunea”: profeţia lui Larry Summers este pe cale să împlinească

Postat la 14 iunie 2022 1197 afişări

„Se apropie recesiunea”: profeţia lui Larry Summers este pe cale să împlinească

Economistul apropiat democraţilor americani prezisese sosirea unei recesiuni cu un an şi jumătate în urmă.

Iar scenariul este pe cale să devină realitate: pentru a îmblânzi creşterea preţurilor, băncile centrale cresc ratele. Consecinţele sunt grele pentru consumatori, mai ales în ţările cu datorii mari.

„O recesiune este probabil într-un an sau doi”. Această predicţie trebuie luată în serios. Vine de la cel mai autoritar expert care a anticipat inflaţia actuală, cel care a avertizat America când banca sa centrală încă subestima şi minimiza creşterea preţurilor.

El este Larry Summers, economist la Harvard, fost secretar al Trezoreriei al lui Bill Clinton, fost consilier economic al lui Barack Obama.

Summers se referă la America, dar există o veche zicală: când economia americană răceşte, pneumonia este în drum spre Europa.

Summers îşi bazează predicţia pe o mulţime de date şi experienţă istorică: „Când inflaţia este peste 4% şi şomajul sub 4%, din punct de vedere istoric am avut întotdeauna o recesiune”.

Indicele preţurilor din SUA a crescut cu 8,6%, iar rata şomajului este de 3,6%, ceea ce este aproape de ocuparea completă înainte de pandemie.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
recesiune,
apropiere,
crestere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.