Scurt ghid de atragere a banilor într-un start-up: Am o idee de afacere. E valoroasă?

Autor: Dorin Oancea Postat la 20 decembrie 2014 140 afişări

Scurt ghid de atragere a banilor într-un start-up: Am o idee de afacere. E valoroasă?

Mai mult de jumătate dintre studenţii români vor să înceapă propria afacere. Între tehnologie şi succes stau banii: 90% dintre antreprenorii români consideră accesul la finanţare dificil sau foarte dificil. Ce-i rămân tânărului întreprinzător de făcut? Să îşi găsească un "business angel", un investitor sau un fond de investiţii.

Cum găseşti investitorul, ce îi spui, când şi cum, cum îţi concepi prezentarea pentru un eveniment menit să faciliteze accesul la finanţare, care ar trebui să fie punctele forte pe care trebuie să insişti, iată câteva întrebări la care încercăm să raspundem în continuare.

Prima întrebare pe care trebuie să ţi-o pui este: "Am o idee de afacere. E valoroasă?" Răspunsul este greu de acceptat, dar trebuie să ştiţi că o idee nu valorează prea mult.

Din punctul de vedere al unui investitor, valoarea unei idei este este aproape zero, spune Dan Vişoiu, partner la BAC Investment Banking. "Îmi spune foarte multe lucruri despre o persoană faptul că nu a putut să avanseze, să evolueze din faza unei idei ca să lanseze afacerea", adugă el.

Dragoş Rouă, antreprenor în serie şi blogger, crede că ideile sunt commodities: "Şansele ca cineva să aibă ideea ta sau să o fi avut deja de 1.000 de ori înainte sunt extrem de mari. Din perspectiva mea, ideea are o importanţă minoră; contează mult mai mult implementarea".

Implementarea unei idei, adaugă Rouă, poate să nu fie spectaculoasă dar poate să se dovedească mult mai atrăgătoare decât o idee fabuloasă dar care nu e implementată bine. "Contează mult mai mult ce faci, felul în care îţi creezi procesele, clienţii şi furnizorii şi îţi gestionezi cheltuielile şi îţi faci brandingul decât ideea.

Focusul pe idee nu mi se pare că ar trebui să fie extraordinar". Un corolar: ideea în sine trebuie să fie cât mai simplă. "Hai să distribuim imagini de la unii la alţii, este Instagram. O idee foarte simplă, dar implementarea a fost foarte bună.

Un alt exemplu este Whatsapp - hai să facem oamenii să vorbească între ei. Punct. Atât. Idee extrem de simplă, făcută de zeci de ori, înainte existând în piaţă, încă de pe vremea ICQ-ului în cazul Whatsapp - sau şi Flicker exista înainte să existe Instagram - dar implementate într-un mod mult mai adaptat pe nevoile pieţei şi la ceea ce clienţii vor".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/scurt-ghid-de-atragere-a-banilor-intr-un-start-up-am-o-idee-de-afacere-e-valoroasa-13723946
13723946
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.