Scurt ghid de atragere a banilor într-un start-up: Cine atrage atenţia investitorilor?

Autor: Dorin Oancea Postat la 22 decembrie 2014 53 afişări

Cine atrage atenţia investitorilor?

Scurt ghid de atragere a banilor într-un start-up: Cine atrage atenţia investitorilor?

Poate o să vă mire: este vorba în primul rând de echipă. Antreprenorul Marius Ghenea spune că 'investitorii fac ochii mari şi ciulesc urechile tocmai la acest gen de informaţii". "Chiar şi în cazul unui investitor solitar, trebuie prezentaţi oamenii de suport, chiar dacă nu sunt parteneri în afacere - oameni de vânzări, de marketing, de dezvoltare, care trebuiesc menţionaţi, fie şi pentru faptul că, dacă nu faci  acest lucru, nu vei fi băgat în seamă.

Echipa inoculează înceredere.

În businessul de tehnologie investitorii pun accentul pe echipă, nu doar pe un om sau pe un proiect. Implicarea, ajutorul primit din partea unei persoane cunoscute în mediul de afaceri sau în cel tehnic va fi privită pozitiv; nu trebuie să fie angajat, ci doar mentor, dar asta înseamn că a văzut ceva acolo, le-a plăcut, aşa că şi investitorul va încerca să afle mai multe".

Echipa poate fi definitorie pentru succesul unei afaceri; să ne gândim la lansarea Apple, unde Steve Jobs a fost omul cu vânzări, dar care avea şi un simţ estetic bun, în timp ce Steve Wozniak era foarte bun la partea tehnică.

Un alt atu al unei prezentări trebuie să fie şi piaţa. "La modul ideal, un business ar trebui să se susţină din clienţi, iar finanţarea ar trebui să apară ca o resursă suplimentară la business-ul respectiv", spune antreprenorul ăi bloggerul Dragoş Rouă. O afacere ar trebui să genereze venituri astfel încât investitorul să vadă că există deja nişte procese gestionabile, repetabile şi care creează profit, chiar dacă nu se bagă bani în business-ul respectiv, pentru a-şi face evaluările de genul return-of-investment.

"Focusul unui antreprenor nu ar trebui să fie după finanţare, ar trebui să fie după clienţi şi după rafinarea proceselor. Finanţarea, banii, sunt o resursă care ar trebui pusă cam pe acelaşi loc cu resursa umană: "Am nevoie de un programator bun şi am nevoie de 50.000 de dolari" - cam aşa stau lucrurile, nu e ca şi cum ai zice "cu 50.000 de dolari ne-am rezolva alte probleme din business", spune Dragoş Rouă.

Una din primele întrebări o să fie "OK, care este piaţa?", spune Dan Vişoiu partner la BAC Investment Banking. Dacă răspunsul este România, un investitor îşi poate face calculele şi poate ajunge la concluzia că riscurile sunt ridicate. "Dacă este vorba de o afacere care are potenţial global şi aş putea să fac exit la 2 milioane, devine mai interesant".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/scurt-ghid-de-atragere-a-banilor-intr-un-start-up-cine-atrage-atentia-investitorilor-13724024
13724024
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.