Şcoală la stat versus şcoala la privat. Care dintre acestea îi pregăteşte mai bine pe copii pentru viitor

Autor: Marina Dinu Postat la 24 august 2020 104 afişări

Un an la o şcoală privată poate costa până la 20.000 de euro, în funcţie de vârsta copilului. Există şi costuri suplimentare, pentru uniforme, excursii, hrană sau înscrierea în cluburi. Învăţământul de stat e gratuit doar în teorie: se dau bani pe meditaţii, fondul clasei sau pentru cadouri.

Şcoală la stat versus şcoala la privat. Care dintre acestea îi pregăteşte mai bine pe copii pentru viitor

Daria a fost norocoasă. Părinţii ei şi-au permis să investească bani în educaţie. A avut parte de profesori bine pregătiţi şi facilităţi precum spaţii de recreere, mâncare sănătoasă şi siguranţă. Ea a studiat la International School of Bucharest şi a fost admisă la University College London.

„Pentru a obţine notă mare, pentru a face performanţă, totul contează: lucrările, cum îţi împarţi timpul, cum înveţi, cât înveţi. Dacă îţi permiţi financiar, merită. Şi copilul trebuie să fie într-un anume fel, să vrea să reuşească, să aibe puterea să îşi lase deoparte prietenii sau să fie dispus să stea în unele zile acasă, ţinând cont că prietenii ieşeau, se distrau”, spune Daria.

În schimb, Anca susţine că probabil că nu s-ar fi integrat printre copiii cu părinţi bogaţi. A avut şi ea norocul ei, pentru că a terminat unul dintre cele mai bune licee de stat din Bucureşti. Ambele au ajuns la universităţi de top din Marea Britanie şi oferă o concluzie comună: ca să reuşeşti, trebuie să munceşti şi să îţi doreşti acest lucru.

„Am avut profesori care au înţeles că şi noi suntem într-o perioadă de căutare şi care ne-au propus proiecte la care să mergem, ne-au propus să mergem la conferinţe, ne-au propus alte cărţi pe care să le citim. Trebuie să îţi dai seama - eu vreau să fiu o persoană de succes, vreau să fac ceva bine şi începi să investeşti timp în chestia asta. La sfârşitul liceului, toată lumea îşi dă seama că depinde foarte mult de efortul personal şi decizia personală dacă vrei să munceşti sau nu pentru asta”, povesteşte Anca, fostă elevă a Colegiului Naţional Sfântul Sava, admisă acum la University of Cambridge.

La stat, elevii încă se chinuie cu materii bazate pe teorie. Învăţământul bazat pe curricula britanică le oferă tinerilor ceva mai interesant. De exemplu, pot învîţa Global Perspectives, o combinaţie între jurnalism, istorie şi situaţia actuală a lumii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
şcoală,
stat,
privat

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.