Schimbarea condiţiilor în care se acordă ajutoarele de minimis poate fi periculoasă

Autor: Bogdan Angheluţă Postat la 15 ianuarie 2014 154 afişări

Noile conditii pentru a accesa ajutoarele de minimis se refera la vechime, eligibilitatea domeniilor de activitate precum si obtinerea unui punctaj de minim 60 la evaluarea proiectului depus. O schimbare ce pare utila este introducerea obligativitatii de a contribui cu 10% din valoarea proiectului, aceasta idee avand menirea de a mai potoli avantul beneficiarilor de a cheltui banii. O alta conditie este legata de domeniul de activitate. Activitatea principala declarata in proiect trebuie inscrisa in Registrul Comertului si autorizata cu cel putin trei luni inainte de perioada de aplicare. Pentru cei interesati, este important de amintit ca activitatea de comert nu mai este eligibila.

Schimbarea condiţiilor în care se acordă ajutoarele de minimis poate fi periculoasă

Finantarea maxima este de 100.000 euro per firma, iar banii trebuie directionati catre activele din cadrul proiectului. Restrictiile se aplica atat asupra cheltuielilor curente cat asupra cheltuielilor cu personalul; in aceasta situatie, o firma trebuie sa produca suficienti bani pentru a acoperi costurile proprii de functionare.

Exista insa si aspecte negative ale noii scheme de minimis. "Companiile trebuie să realizeze foarte corect toate proiectiile financiare si sa aprecieze foarte bine conditiile de piata, de concurenta etc, altfel ajutorul de minimis poate aduce falimentul ", a precizat Mirela Serban, Managing Partner R&M Audit Contabilitate.

Perioada de inscriere este intre 15 si 24 ianuarie, iar ordinea in care dosarele sunt depuse nu mai are nicio importanta (spre deosebire de anul trecut, atunci cand serverul Ministerului de Finante a cazut dupa cateva minute pentru ca toata lumea incerca sa depuna cat mai repede proiectul). Este foarte important ca toate formularele si actele necesare sa fie corect completate; trebuie verificate conditiile de eligibilitate precum si concordanta dintre modul in care banii pot fi cheltuiti si cheltuielile declarate eligibile in cadrul proiectului.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cheltuieli,
schimbare,
activitate,
conditii
/actualitate/schimbarea-conditiilor-in-care-se-acorda-ajutoarele-de-minimis-poate-fi-periculoasa-11905518
11905518
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.