Scandalul sfârşitului de an în economie: INS revizuieşte puternic creşterea economică din T1 şi şochează analiştii, care acuză că cifrele sunt manipulate. Ministrul de Finanţe Adrian Câciu iese la atac: INS nu a greşit calculele privind creşterea economică. Unii analişti au devenit părerologi de profesie

Postat la 16 noiembrie 2022 46 afişări

Scandalul sfârşitului de an în economie: INS revizuieşte puternic creşterea economică din T1 şi şochează analiştii, care acuză că cifrele sunt manipulate. Ministrul de Finanţe Adrian Câciu iese la atac: INS nu a greşit calculele privind creşterea economică. Unii analişti au devenit părerologi de profesie

Revizuirea în scădere a creşterii economice din T1 de către INS a readus în discuţie criticile făcute de majoritatea analiştilor în primăvară, când cifrele oficiale au contrazis prognozele anterioare, mult mai pesimiste. Discuţia a generat reacţii şi din partea ministrului de Finanţe, Adrian Câciu, care spune că unii analişti au devenit părerologi de profesie, dar nu nimeresc estimările, iar calculele INS sunt corecte.

Institutul Naţional de Statistică a revizuit puternic în jos creşterea economică din T1 2022 faţă de T4 2021, de la 5,2% cât a anunţat în luna mai, la 1,5% în cel mai recent comunicat, emis marţi.

Potrivit datelor iniţiale, publicate în primăvară, PIB-ul ar fi crescut în T1 2022 cu 6,5% faţă de perioada similară din 2021 şi cu 5,2% faţă de trimestrul precedent.

Potrivit datelor publicate marţi, PIB a crescut cu 4,4% în T1 2022, faţă de T1 2021, pe serie ajustată sezonier. Pe serie brută, creşterea a rămas de 6,4%.

Cifrele anunţate în mai au şocat analiştii şi au dat peste cap toate prognozele, în condiţiile în care toate estimările indicau o scă­de­­re economică şi se discuta de intrarea într-o perioadă de recesiune.

INS explică modificarea cifrelor prin actualizarea sistemului informatic:

”Seria ajustată sezonier a Produsului Intern Brut s-a modificat în urma actualizarii cu ultima versiune a programului JDemetra 2.2.3, a  modificării modelului, a numărului de regresori folosiţi, a revizuirii seriei brute şi a numărului de observaţii disponibile în conformitate cu recomandările privind practicile europene în contextul tratării efectelor de criză a pandemiei COVID – 19.”, se precizează în comunicatul INS de marţi, 15 noiembrie.

Statistica spune că, urmare a revizuirii seriei brute prin includerea estimării PIB pentru trimestrul III 2022 în seria trimestrială, seria ajustată sezonier a fost recalculată, fiind înregistrate modificări ale indicilor de volum comparativ cu a doua variantă provizorie a Produsului intern brut pentru trimestrul III 2022, publicată în comunicatul de presă nr. 257 din 12 octombrie 2022. Astfel:

rezultatele trimestrului I 2022, comparativ cu trimestrul IV 2021, au fost revizuite de la 106,4% la 104,4%;

rezultatele trimestrului II 2022, comparativ cu trimestrul I 2022, au fost revizuite de la 105,0% la 103,9%.

La nivelul anului 2021, PIB-ul a avut un plus de 5,9%, iar ultimul trimestru din 2021 economia a avut un ritm de creştere de doar 2,4%. Explicaţia pentru avansul din T1 a fost consumul, mai ales consumul de servicii.

INS a anunţat ieri că în primele nouă luni economia a crescut cu 5%, avans adus  de consum în cea mai mare parte, spun economiştii, dar şi investiţiile au contribuit. Economia a făcut faţă bine şocurilor de anul acesta, mai spun economiştii. Criza energetică, inflaţia, războiul de la graniţă şi seceta nu se văd, cel puţin deocamdată, în evoluţia economiei.

Pentru tot anul 2022, Comisia Europeană estimează un avans solid de 5,8% pentru economia României, dar este de notat că prognoza Comisiei a fost publicată înainte de datele INS privind evoluţia PIB în T3.


Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu: INS nu a greşit calculele privind creşterea economică

Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu, a declarat miercuri, comentând revizuirea datelor publicate de INS despre creşterea economică din T1, că instituţia nu a greşit, ci a aplecat un alt model econometric de calcul.

”Din perspectiva afirmaţiilor unor analişti, sunt fanul analiştilor, m-aş întreba de ce nu se uita la prognoza Comisiei Europene. Este uşor să arunci cu noroi într-o instituţie naţională pentru că probabil nu îţi răspunde în fiecare zi la televizor. Totuşi, indiferent ce ne spune INS, indiferent că a aplicat o metodologie nouă sau că a restructurat anumite date pe trimestrul 1 sau 2, este mult mai prudent decât ceea ce ne spune Comisia Europeană sau FMI. Oare toţi manipulează datele şi numai analiştii nostri ştiu să facă datele?. Chiar îi rog să facă ei datele şi să spună cât e PIB-ul”, a spus Câciu, răspunzând unei întrebări în cadrul conferinţei de presă după şedinţa de govern.

Ministrul a spus că unii analişti au  devenit ”părerologi de profesie”, dar nu au nimerit estimările.

”Întrebaţi-i câţi dintre ei au spus că vom termina pe creştere economică în trimestrul întâi. La fel, câţi dintre marii trezorieri de bănci comerciale din România, care sunt şi analişti economici şi mai apar la TV spuneau că Romania va avea o creştere de 4,6% sau de 5%”.

Adrian Câciu a mai spus că i se pare puţin ipocrit să facem analize aruncând o anatemă asupra unei instituţii.

”Chiar ar fi bine să iasă instituţia să clarifice de ce apar astfel de revizuiri, dacă se înscriu pe metodologie. PE toţi ne-a surprins creşterea economică din T1, a fost mult mai mare decât ne prognozam. Dar aş vrea să fim mai reţinuţi la analiza pe care o facem la TV, dacă niciodată nu au nimerit-o”

În final, ministrul a precizat că nu crede că INS a greşit, ci ca aplicat alt model econometric care a adus anumite elemente în plus, faţă de minis.

”Noi pregătim bugetul pe datele de la Comisia Naţională de Prognoză. Avem o creştere mai mica decât în acest an. De la ea plecăm, ne uităm la raportul pe inflaţie de la BNR şi ajustăm şi pe venituri şi pe costuri”

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
analisti,
crestere economica,
ins

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.