Scandalul momentului pe pieţele financiare: Hackerii au spart contul de X (Twitter) al SEC pentru a anunţa că ar autoritatea de reglementare din SUA ar fi aprobat un ETF pe Bitcoin

Autor: Ştefan Stan Postat la 10 ianuarie 2024 68 afişări

Scandalul momentului pe pieţele financiare: Hackerii au spart contul de X (Twitter) al SEC pentru a anunţa că ar autoritatea de reglementare din SUA ar fi aprobat un ETF pe Bitcoin

Preţurile criptomonedelor au înregistrat marţi o fluctuaţie puternică după ce o postare falsă pe contul oficial X al SEC (Comisia Americana pentru valori mobiliare şi burse) a susţinut că autoritatea de reglementare a aprobat primele fonduri tranzacţionate la bursă de bitcoin la vedere din SUA, potrivit FT. 

Postarea falsă a declarat imediat după ora 16:00, ora Washington, că SEC "acordă aprobarea pentru #Bitcoin ETFs pentru listarea pe toate bursele naţionale de valori mobiliare înregistrate". Aceasta a fost preluată imediat pe reţelele de socializare, pe site-urile de ştiri economice şi pe Bloomberg TV.

Puţin peste 10 minute mai târziu, preşedintele SEC a turnat apă rece asupra anunţului. Gary Gensler a postat pe contul său personal pe X: "Contul de Twitter @SECGov a fost compromis, iar un tweet neautorizat a fost postat. SEC nu a aprobat listarea şi tranzacţionarea produselor tranzacţionate la bursă cu bitcoin la vedere".

O purtătoare de cuvânt a SEC a declarat că postarea originală "nu a fost făcută de SEC sau de personalul său". Până la ora 17:00, personalul SEC a recăpătat controlul asupra contului X, iar postarea falsă a fost ştearsă.

"SEC va colabora cu autorităţile de aplicare a legii şi cu partenerii noştri guvernamentali pentru a investiga această chestiune şi pentru a determina paşii următori adecvaţi în legătură atât cu accesul neautorizat, cât şi cu orice comportament necorespunzător aferent", a declarat SEC, atribuind accesul neautorizat unei "părţi necunoscute".

Într-o postare de pe un cont oficial, marţi târziu, X a declarat că investigaţia sa iniţială a indicat că "compromiterea nu s-a datorat vreunei încălcări a sistemelor X, ci mai degrabă datorită faptului că o persoană neidentificată a obţinut controlul asupra unui număr de telefon asociat contului @SECGov prin intermediul unei terţe părţi".

"Putem confirma, de asemenea, că contul nu avea activată autentificarea cu doi factori în momentul în care contul a fost compromis", se arată în postare, referindu-se la un nivel suplimentar de securitate cibernetică dincolo de o parolă. "Încurajăm toţi utilizatorii să activeze acest nivel suplimentar de securitate".

Bitcoin s-a redresat imediat după postare, pentru un câştig de 1,5% în ziua respectivă, dar s-a inversat rapid la confirmarea faptului că ştirea era falsă, iar preţul a scăzut cu până la 3,4%.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cont,
falsificare,
postari

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.