Sberbank din Rusia, potentialul cumparator al Volksbank, vinde la randul sau din actiuni

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 12 februarie 2011 23 afişări

Presa internationala a confirmat inca o data in cursul acestei saptamani ca Sberbank din Rusia este printre cei trei potentiali cumparatori ai diviziei Volksbank din Europa de Est, pe care grupul-mama austriac ar cere putin peste 1,8 mliliarde de euro.

Analistii cred ca va fi destul de greu ca pretendentii, intre care doar numele Sberbank a fost facut public, sa accepte pretentiile austriecilor, un plafon mult mai plauzibil fiind 1,2 miliarde de euro pentru operatiunile din Europa de Est reunite in divizia Volksbank International, intre care si cele din Romania. Grupul Österreichische Volksbanken-AG are nevoie de bani ca sa plateasca anul acesta 300 de milioane din datoria de 1 miliard de euro fata de statul austriac, care a salvat-o de la criza cu bani publici.

Interesant e ca Sberbank, cu o retea de 20.000 de unitati in Rusia si cu active reprezentand un sfert din tot sistemul bancar al tarii, va face ea insasi obiectul unei vanzari, alaturi de alte active valoroase ale statului, in cadrul unui program-mamut de privatizare din care Moscova vrea sa obtina 32 mld. dolari in urmatorii trei ani, necesari pentru reducerea deficitului bugetar. Statul rus vrea sa vanda 7,6% din Sberbank si 35% din Vnestorgbank, cele mai importante banci rusesti, programul de vanzari urmand sa inceapa chiar de anul acesta.

Sberbank a avut in ianuarie un profit net de 910 milioane de euro, mai mult decat dublul celui din ianuarie 2010, in special in urma scaderii provizioanelor pentru credite neperformante. In decembrie, seful Sberbank, Gherman Gref, a anuntat ca institutia vrea sa se diversifice, de la modelul clasic cu credite si depozite, intrand pe terenul bancilor de investitii, fie prin infiintarea unei divizii cu acest profil, fie printr-o achizitie. Este de inteles, deci, de ce continua speculatiile ca Sberbank ar fi batut deja palma pentru cumpararea bancii de investitii Troika Dialog, pentru 1,25 miliarde de dolari, desi oamenii lui Gref au negat ca evenimentul ar fi avut loc.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/sberbank-din-rusia-potentialul-cumparator-al-volksbank-vinde-la-randul-sau-din-actiuni-7978694
7978694
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.