Sandvişul hi-tech, servit proaspăt soldaţilor americani şi după doi ani

Autor: Ioana Mihai Postat la 06 decembrie 2011 29 afişări

Un sandviş care îşi menţine prospeţimea pentru nu mai puţin de doi ani a fost special inventat pentru armata Statelor Unite. George McGavin, posesor al unui doctorat, a investigat ce se întâmplă cu alimentele când încep să se altereze, relatează BBC.

Taberele de luptă şi antrenament sunt probabil pe ultimele loc în care ne-am gândi că pot găsi unele dintre cele mai recente invenţii din industria alimentară. Şi totuşi nu-i deloc aşa.

Hrana soldaţilor a fost mereu o provocare. Ei au nevoie de hrană care să poată fi preparată foarte rapid, să fie uşor de cărat şi să dureze foarte mult. De regulă, soldaţii americani sunt hrăniţi cu hrană gata de a fi consumată, ambalată în vid. Valabilitatea acestor mâncăruri este de trei ani, dar nu sunt foarte populare în rândul soldaţilor.

"Cred că unul dintre cele mai îngrozitoare lucruri pe care le-am mâncat a fost omleta vegetariană pe care nici n-o pot descrie în cuvinte", spune unul dintre membrii armatei americane. Aşa că în momentul în care armata a dorit să îmbunătăţească meniul s-a gândit la ceva mai gustos. Să fie uşor de cărat, de mâncat şi să furnizeze cantităţile uriaşe de energie de care au nevoie soldaţii. Soluţia a fost o surpriză: un sandviş; dar nu orice sandviş. Este un sandviş care rămâne proaspăt şi gustos până la trei ani, fără să fie nevoie să fie ţinut în frigider, fără să fie dezhidratat.

Cum au reuşit? Un om de ştiinţă francez a coordonat echipa care a lucrat la acest proiect de cercetare. Prima provocare a fost să controleze nivelul umidităţii care apare în orice sandviş. Pentru că odată controlată umiditatea, poate fi controlat şi procesul de alterare al alimentelor - fără apă, bacteriile nu se înmulţesc. De aceea dezhidratarea este procesul clasic de stopare a alterării. Dar un sandviş fără apă ar fi necomestibil. Aşa că Michelle s-a inspirat în proiectul său de cercetare dintr-o altă tehnică de conservare, cea prin care se fac gemurile şi dulceţurile.

În plus, pentru a se dezvolta, bacteriile au nevoie de aer iar Michelle a găsit o metodă prin care se împiedică reacţiile chimice care pot avea loc într-o pungă cu mâncare: un pliculeţ cu rugină, care absoarbe nu doar umezeala, da împiedică şi oxigenul să oxideze mâncarea.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Sandviş,
hi-tech,
soldaţi
/actualitate/sandvisul-hi-tech-servit-proaspat-soldatilor-americani-si-dupa-doi-ani-9033937
9033937
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.