Sancţiune FĂRĂ PRECEDENT în istoria UE. Consecinţele sunt DEVASTATOARE. Decizia va fi anunţată OFICIAL AZI

Postat la 27 iulie 2017 102 afişări

Oficialii europeni se vor întâlni în cursul zilei de miercuri pentru a decide dacă vor apela, în premieră, la activarea articolului 7 din Tratatul Uniunii Europene, în cazul Poloniei pentru nerespectarea legilor comune sau valorilor Blocului comunitar. Mai exact, dacă se va lua această decizie, Polonia va avea suspendat dreptul de vot în forurile europene.

Sancţiune FĂRĂ PRECEDENT în istoria UE. Consecinţele sunt DEVASTATOARE. Decizia va fi anunţată OFICIAL AZI

Preşedintele polonez Andrzej Duda a ratificat marţi unul din cele trei proiecte de lege de reformare a sistemului judiciar, în pofida continuării protestelor.

Duda a semnat un proiect de lege adoptat de către partidul Lege şi Justiţie ce conferă ministrului de Justiţie puterea de a angaja sau de a demite preşedinţi de instanţă ai jurisdicţiei generale a statului.

Conform Uniunii Europene, reformele plănuite vor conduce la politicieni ce vor demite orice judecător ce va înainta acţiuni împotriva acestora.

Ce prevede articolul 7 din Tratatul UE

(1) La propunerea motivată a unei treimi din statele membre, a Parlamentului European sau a Comisiei Europene şi cu aprobarea Parlamentului European, Consiliul, hotărând cu o majoritate de patru cincimi din membrii săi, poate să constate existenţa unui risc clar de încălcare gravă a valorilor prevăzute la articolul 2*, de către un stat membru. Înainte de a proceda la această constatare, Consiliul audiază statul membru în cauză şi îi poate adresa recomandări, hotărând după aceeaşi procedură.

Consiliul verifică cu regularitate dacă motivele care au condus la această constatare rămân valabile.

(2) Consiliul European, hotărând în unanimitate la propunerea unei treimi din statele membre sau a Comisiei Europene şi cu aprobarea Parlamentului European, poate să constate existenţa unei încălcări grave şi persistente a valorilor prevăzute la articolul 2*, de către un stat membru, după ce a invitat acel stat membru să-şi prezinte observaţiile.

(3) În cazul în care a fost făcută constatarea menţionată la alineatul (2), Consiliul, hotărând cu majoritate calificată, poate decide să suspende anumite drepturi care îi revin statului membru în cauză în urma aplicării tratatelor, inclusiv dreptul de vot în Consiliu al reprezentantului guvernului acelui stat membru. Procedând în acest fel, Consiliul ţine seama de eventualele consecinţe ale unei astfel de suspendări asupra drepturilor şi obligaţiilor persoanelor fizice şi juridice.

Cititi mai multe pe www.gandul.info

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.