Cine este Sam Altman, co-fondator şi CEO al OpenAI, startupul din tech care a creat ChatGPT, celebra platformă de inteligenţă artificială despre care vorbeşte toată lumea. La doar 19 ani pleacă de la prestigioasa universitate Stanford şi creează prima sa aplicaţie

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 30 ianuarie 2023 5269 afişări

Cine este Sam Altman, co-fondator şi CEO al OpenAI, startupul din tech care a creat ChatGPT, celebra platformă de inteligenţă artificială despre care vorbeşte toată lumea. La doar 19 ani pleacă de la prestigioasa universitate Stanford şi creează prima sa aplicaţie

Sam Altman este un nume mai puţin cunoscut publicului, dar foarte bine ştiut în lumea tehnologiei şi antreprenoriatului. Altman este CEO-ul OpenAI, un startup din domeniul tehnologic care se ocupă cu dezvoltarea inteligenţei artificiale. De asemenea, la 32 de ani el conducea Y Combinator, cel mai important accelerator de startup-uri din Silicon Valley, care a creat giganţi precum Airbnb şi Dropbox, scrie Business Insider.

Sam Altman şi-a început călătoria în universul tech în 2005, odată cu fondarea companiei  Loopt, care a creat o aplicaţie de reţea socială bazată pe locaţia utilizatorilor. Loopt a fost prima victorie a lui Altman, iar reuşita l-a făcut pe acesta să devină foarte căutat de către startup-uri, printre care s-au numărat Airbnb, Instacart şi Reddit. De asemenea, el a fost şi un investitor timpuriu în mai multe companii de succes printre care se numără Instacart şi Stripe.

La doar 19 ani, Altman a renunţa la prestigiosul Standford pentru a crea Loopt, pe care a vândut-o ulterior în 2012. În 2014 el preia tronul Y Combinator de la Paul Grahm. În prezent, Atlman petrece 80% din timpul său ajutând alte startup-uri să se dezvolte, iar restul de 20% este dedicat altor proiecte.

Amprenta pe care a lăsat-o Sam Altman în cadrul OpenAI l-a plasat pe acesta în lumina reflectoarelor atunci când vine vorba despre inteligenţa artificială şi impactul acesteia asupra societăţii. Sub conducerea sa, OpenAI a devenit una dintre cele mai important organizaţii care se ocupă de dezvoltarea inteligenţei artificiale, lucrând în acelaşi timp la cercetări revoluţionare în domenii precum prcesarea limbajului, robotică şi modelele generative.

Sam Altman s-a născut pe 22 aprilie 1985 în Chicago, Illinois. A crescut în St Louis, Missouri, şi a urmat cursurile şcolii John Burroughs. Atunci când vine vorba despre studiile sale superioare,e Altman a urmat cursurile Universităţii Stanford, unde a aprofundat informatica. Averea acestuia este estimată la aproximativ 2 miliarde de dolari.

Tânărul antreprenor a atins prima dată statutul de miliardar în ianuarie 2023 după ce OpenAi a obţinut o finanţare importantă din partea Micrososft, care a evaluat compania lui Altman la 30 de miliarde de dolari.

Open AI, compania lui Sam Altman, a lansat în noiembrie 2022 ChatGPT, care a început să facă în scurt timp valuri în mediul online. Programul de inteligenţă artificială poate realiza diferite task-uri, de la scrierea unor articole, până la scrierea unor poezii, partituri, şi chiar linii de cod pentru programatori.

Chatbotii care folosesc inteligenţa artificială folosesc cantităţi uriaşe de date şi algorimi complecşi pentru a face predicţii cu privire la utilizarea cuvintelor şi pentru a le oferi sens. Aceştia nu numai ca folosesc o cantitate impresionantă de de informaţii şi deţin un vocabular vast, dar şi înţeleg cuvintele odată puse într-un context. Aceste abilităţi la permit să imite tiparele de comunicare, în timp ce oferă informaţii solide.

Sursa foto: Business Insider

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.