Salariul mediu net, peste 1.000 de euro pentru a patra luna consecutivă. În prima jumătate din 2024, salariile au crescut cu mai mult de 10%, deşi nimeni din piaţă nu vedea creşteri de două cifre anul acesta

Autor: Ramona Cornea Postat la 12 august 2024 30 afişări

Salariul mediu net pe economie se menţine pentru a patra lună consecutivă peste valoarea de 1.000 de euro net, după cum arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Salariul mediu net, peste 1.000 de euro pentru a patra luna consecutivă. În prima jumătate din 2024, salariile au crescut cu mai mult de 10%, deşi nimeni din piaţă nu vedea creşteri de două cifre anul acesta

„Creşterea salariului minim pe economie a contribuit la aceste cifre mai ridicate.” ♦ Cele mai mari salarii din economia locală au fost cele din activităţi de editare, întrecând liderul lunilor trecute, respectiv sectorul de IT ♦ Sectorul de cocserie şi prelucrarea ţiţeiului este al treilea cel mai bine plătit, dar salariile angajaţilor de acolo încep să înregistreze scăderi faţă de anul trecut ♦ Cele mai mici salarii sunt în fabricile de îmbrăcăminte şi HoReCa.

Salariul  mediu net pe economie  se menţine pentru a patra lună consecutivă peste valoarea de 1.000 de euro net, după cum arată datele de la Institutul Naţional de Statistică (INS).

Astfel, statisticile INS arată că salariul mediu net a ajuns la aproape 5.200 de lei net în iunie 2024, în creştere cu 12,5% faţă de iunie 2023. În fiecare lună din acest an creşterile salariale au fost de peste 10%, deşi specialiştii în resurse umane se aşteptau la creşteri mult mai mici anul acesta, iar cele de „double digits” păreau istorie.

„Companiile au fost nevoite să recurgă la aceste creşteri pentru ca angajaţii să ţină pasul în continuare cu inflaţia ridicată şi preţurile mari. Pe de altă parte şi creşterea salariului minim pe economie a contribuit la aceste cifre mai ridicate faţă de anul trecut”, a spus pentru ZF Sorina Faier, managing partner al companiei de recrutare Elite Searchers.

În iunie 2024, industriile cu cele mai mari salarii sunt cele care, de obicei, necesită forţă de muncă calificată, implică riscuri sau tehnologie avansată şi sunt critice pentru infrastructura economică şi socială.

Aşadar, datele de la Institutul Naţional de Statistică arată că cele mai mari salarii din economie au fost în sectorul de activităţi de editare, de peste 11.600 de lei net pe lună, în creştere cu 7,8% de la an la an. Acest sector include activităţi legate de publicare de cărţi, ziare, reviste şi alte tipuri de conţinut tipărit şi digital.

Pe locul al doilea sunt IT-iştii, care până la începutul acestui an păreau răsfăţaţii pieţei muncii. Salariile din această industrie au ajuns la puţin peste 11.570 de lei, în creştere cu 8,2% în iunie 2024 faţă de iunie 2023.

„În domeniile în care există o cerere mare pentru anumite profesii sau specializări, angajatorii pot fi dispuşi să plătească salarii mai mari pentru a atrage şi a reţine talentele.

În ultimii ani, industria de activităţi de editare a devenit tot mai profitabilă şi competitivă, atrăgând tot mai mulţi profesionişti talentaţi în domeniu. Acest lucru a condus la o creştere semnificativă a salariilor în această industrie, depăşind chiar cele din domeniul IT”, explică Sorina Faier.

Despre schimbările de la nivel de vârf în clasamentul celor mai mari salarii din economia locală, ea spune că există mai multe motive care pot explica această schimbare de paradigmă. În primul rând, creşterea constantă a pieţei de conţinut digital a generat o cerere tot mai mare pentru specialişti în editare, redactare şi design grafic, crede Sorina Faier.

„Aceşti profesionişti sunt indispensabili în procesul de creare şi promovare a conţinutului, ceea ce justifică nivelul ridicat al salariilor în această industrie.  Pe de altă parte, industria de IT se confruntă cu unele dificultăţi, precum stagnarea pieţei sau concurenţa acerbă din partea altor ţări. Aceşti factori pot influenţa creşterea salariilor din această industrie, ceea ce explică de ce acestea au fost sub media generală de creştere a salariului net pe economie. Unele companii chiar au avut parte de restructurări ceea ce a condus la o concurenţă mai mică pe locurile de muncă şi implicit oferta de salarii mai mică”, a detaliat ea.

Pe poziţia a treia sunt salariile din in­dus­tria de fabricare a produselor de cocserie şi a pro­duselor obţinute din prelucrarea ţiţeiului, de puţin peste 10.420 de lei net pe lună, cu o scădere notabilă comparativ cu anul prece­dent. Industria de cocserie şi prelucrarea ţiţeiului cuprinde procesele de transformare a cărbunelui şi a ţiţeiului în produse derivate, cum ar fi cocsul şi diferite produse petroliere.

Această industrie este vitală pentru furnizarea de materii prime către alte sectoare, cum ar fi metalurgia, chimia şi energia.

„Schimbările din piaţa muncii reflectă evoluţia constantă a industriei şi adaptabilitatea profesioniştilor în funcţie de cerinţele acesteia. Este posibil ca în viitor să observăm noi schimbări şi tendinţe în ceea ce priveşte salariile din aceste domenii, iar adaptabilitatea va juca un rol crucial în menţinerea unei poziţii competitive pe piaţă”, crede Sorina Faier.

Când vine vorba despre cele mai mari creşteri salariale, sectorul de fabricare a substanţelor şi a produselor chimice este pe primul loc, cu un avans de 25,5% în iunie 2023 faţă de iunie 2024, ceea ce poate indica o cerere crescută pentru forţa de muncă calificată în acest sector, posibil pe fondul extinderii producţiei în această industrie.

 Pe locul al doilea în clasamentul creşterilor salariale este sectorul de activităţi de servicii anexe extracţiei, cu creştere de 24,1%, urmat de alte activităţi industriale n.c.a, cu o creştere de 22%, şi de fabricarea produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice, cu creştere a salariilor de 21,2% în iunie 2024 comparativ cu aceeaşi lună din anul 2023.

Domenii precum activităţi de servicii în tehnologia informaţiei şi activităţi de editare au înregistrat creşteri moderate, de aproximativ 8% - 9%, sugerând o stabilizare a creşterilor rapide din anii anteriori.

Sectoarele de cercetare-dezvoltare şi fabricarea articolelor de îmbrăcăminte au înregistrat creşteri modeste de aproximativ, 3,6% - 3,7%, indicând o cerere mai redusă sau o stagnare. În transporturi pe apă şi fabricarea produselor de cocserie şi prelucrarea ţiţeiului au fost scăderi ale salariului mediu net în iunie 2024 faţă de iunie 20243.

Aceste sectoare au suferit scăderi de -4% şi -4,7% respectiv, ceea ce poate indica o contracţie a activităţii sau o scădere a cererii în aceste industrii. Cea mai mare scădere a salariilor de la an la an a fost în silvicultură, de -9,7%, de la circa 4.860 lei net în iunie 2023 la 4.387 de lei net în aceeaşi lună din 2024.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
salariu,
crestere,
cifre,
ins,
economie

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.