Saga part-time continuă: cine trebuie să preia costurile asociate cu salariul minim în cazul unui angajat care are 3 contracte part-time de câte 2 ore?

Autor: Adelina Mihai Postat la 10 august 2022 263 afişări

Creşterea taxării pentru con­trac­tele part-time la nivelul salariului minim pe econo­mie, măsură aflată în vigoare de la 1 august 2022, a lăsat o serie de probleme angajatorilor şi angajaţilor care foloseau astfel de contracte în mod legal.

Saga part-time continuă: cine trebuie să preia costurile asociate cu salariul minim în cazul unui angajat care are 3 contracte part-time de câte 2 ore?

♦ Gabriel Tomescu, CEO al BMF Grup, companie cu peste 1.500 de angajaţi: „Legislaţia este bună, pentru că se descurajează evaziunea făcută prin plata salariilor la 2 ore când de fapt oamenii muncesc 8-10 ore, ceea ce se întâmplă cu precădere în industrii precum securitate sau curăţenie; ne lovim în fiecare zi de situaţii de concurenţă neloială. Însă pentru aceste situaţii în care cu adevărat ai nevoie de oamenii care să lucreze part-time, câte 2-4 ore, că aşa este contractul şi locaţia în sine, legislaţia nu a fost cosmetizată“.

Creşterea taxării pentru con­trac­tele part-time la nivelul salariului minim pe econo­mie, măsură aflată în vigoare de la 1 august 2022, a lăsat o serie de probleme angajatorilor şi angajaţilor care foloseau astfel de contracte în mod legal.

Guvernul trebuie să rezolve situaţia angajaţilor care au mai multe contracte de muncă part-time, pentru că, dacă un angajat are 3 contracte de muncă a câte 2 ore fiecare, fiecare dintre angajatorii săi trebuie să plătească taxe aferente pentru 3 salarii minime. Prin urmare, într-o astfel de situaţie ipotetică, cei 3 angajatori ar trebui să plătească împreună taxe şi contribuţii în valoare totală de circa 3.000 de lei pe lună, iar angajatul cu 3 joburi part-time de câte 2 ore ar încasa un salariu net de sub 1.200 de lei net pe lună.

„Am început să ne reorganizăm, pentru că această legislaţie care a intrat în vigoare la 1 august ne impactează în mod direct pe partea de servicii de curăţenie, acolo unde avem clienţi din retail (magazine, bănci) în locaţii mici, unde norma zilnică de lucru ar fi de 2, 3, 4 sau 6 ore. Încercăm să le facem angajaţilor part-time normă întreagă din cuplarea a două locaţiii adiacente sau foarte apropiate una de cealaltă“, a spus Gabriel Tomescu, CEO al BMF Grup, companie cu activităţi în domeniul serviciilor de facility management. BMF Grup are peste 1.500 de angajaţi, dintre care circa 10% sunt part-time (iar angajaţii cu timp parţial provin în special din zona serviciilor de curăţenie).

Peste 1,1 milioane de contracte de muncă din România, care reprezintă 17% din totalul contractelor din economie, sunt înregistrate cu timp de lucru parţial, arată datele Inspecţiei Muncii de la finalul lunii decembrie 2021. Numărul de contracte part-time a crescut cu 30% în perioada 2012- 2021, de aproape două ori mai repede decât numărul de contracte cu normă întreagă de lucru (Ă16% în aceeaşi perioadă), arată o analiză a ZF pe baza datelor oficiale.

„Dacă un angajat are 4 contracte de muncă a câte 2 ore, nu mai e nevoie să plătească niciun angajator taxele aferente salariului minim, pentru că angajatul are normă întreagă de 8 ore şi declară asta fiecărui angajator. Problema e la angajaţii care au 3 contracte de câte 2 ore, ai căror angajatori trebuie să plătească, fiecare, contribuţii aferente salariului minim, aşa cum este legea acum. Înţeleg că aceasta este o chestiune pe care ministerul a înţeles-o şi pe care vrea să o corecteze, probabil prin septembrie vor ieşi cu ceva modificări“, a spus Dan Manolescu, preşedintele Camerei Consultanţilor Fiscali.

Pe de altă parte, rămâne nerezolvată pro­blema „acurateţei“ informaţiilor furni­zate de angajatul care are mai mulţi angajatori. „Rămâne o problemă, angajatorul merge pe încredere şi are declaraţiile angajatului, nu are acces în Revisal ca să se asigure că informaţia de la angajat e corectă, iar Fiscul poate veni ulterior să zică că, în august 2022, ai avut un angajat pentru care ai plătit contribuţii la 2 ore şi trebuia să plăteşti la salariul minim. Suntem deja pe 9 august (ieri - n.red.) şi nu avem decât o informaţie la nivel general, nu ştim câte contracte s-au închis şi câte s-au redeschis în funcţie de CNP, să fim siguri că sunt aceiaşi oameni care s-au reangajat“, a mai spus Dan Manolescu.

În momentul actual, angajatorii care folosesc contractele part-time în mod legal nu au prea multe opţiuni.

„Încercăm să ne reorganizăm acti­vitatea şi să grupăm mai multe locaţii per angajat, în aşa fel încât să se facă normă întreagă. Dacă nu reuşim şi dacă angajaţii nu vor să lucreze full time, avem mai multe variante: 1. Mergem către client şi îi spu­nem ce am reuşit să optimizăm şi ce nu am reuşit şi să existe o plată suplimentară care să acopere sumele necesare.“

Să renunţe la contractul care devine păgubos printr-o astfel de legislaţie. 3. Să identificăm un alt angajat care să accepte să preia 2-3 locaţii în aşa fel încât să preia o normă întreagă sau care are în altă parte un job cu 6-8 ore şi vrea să mai aibă la noi un job de 2 ore“, a mai spus Gabriel Tomescu de la BMF Grup. În opinia lui, legislaţia actuală aduce valoare adăugată pe piaţa forţei de muncă, dar are şi lipsuri pentru că nu a fost armonizată pentru toate ramurile din industrie.

„Legislaţia este bună, pentru că se descurajează evaziunea făcută prin plata salariilor la 2 ore când de fapt oamenii muncesc 8-10 ore, ceea ce se întâmplă cu precădere în industrii precum securitate sau curăţenie; ne lovim în fiecare zi de situaţii de concurenţă neloială. Însă pentru aceste situaţii în care cu adevărat ai nevoie de oamenii care să lucreze part-time, câte 2-4 ore, că aşa este contractul şi locaţia în sine, legislaţia nu a fost cosmetizată“, a mai spus Gabriel Tomescu.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.