Să respirăm uşuraţi: statul de drept a fost salvat

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 07 iulie 2013 208 afişări

După şocul administrat de CCR, care a amânat cu un an intrarea în vigoare a noului cvorum de prezenţă la referendum, iar ideea de a face referendum în 2013 a căzut, a venit un şoc mai mic din partea Consiliului Legislativ, care a criticat proiectul de revizuire a Constituţiei propus de USL.

Să respirăm uşuraţi: statul de drept a fost salvat

Printre motive: Parlamentul nu ar trebui definit ca "for suprem de decizie al naţiunii", interdicţia de constituire a grupurilor parlamentare noi pe timpul legislaturii nu e corectă, numărul parlamentarilor ar trebui stabilit, atribuţiile de dizolvare a parlamentului nu pot aparţine aleşilor din moment ce aparţin preşedintelui, prevederea privind repararea prejudiciilor prin "despăgubiri echitabile" nu e constituţională.

Replica liberalului Chiuariu, cum că modificarea în Constituţie a raporturilor dintre preşedinte şi parlament e o decizie pur politică şi nu poate fi îngrădită de CL, a fost însă în cele din urmă confirmată de poziţia Comisiei de la Veneţia, care a comunicat că nu are obiecţii asupra întăririi parlamentarismului pe seama limitării atribuţiilor preşedintelui.

Scoaterea preşedintelui din sfera executivă tocmai începuse să facă obiectul strigătelor PDL, care au reclamat, pe diverse voci, o continuare a loviturii de stat de anul trecut, o instaurare a dictaturii USL bună de reclamat din nou la UE sau pedepsirea celor vinovaţi de "puciul" demiterii lui Traian Băsescu. Cum însă iminenţa revizuirii Constituţiei după modelul propus de USL deja a dispărut, un alt punct de vedere al UE în afara celui al Comisiei de la Veneţia nu va mai exista.

În schimb, dintr-un interviu pentru Mediafax am aflat cu claritate ceea ce vrea marele vecin american de la România: "protejarea instituţiilor democrate ale acestei ţări şi susţinerea statului de drept", "susţinerea coabitării între premierul Victor Ponta şi preşedintele Traian Băsescu" şi "nominalizările procurorilor-şefi" au fost definite de Duane Butcher, însărcinatul cu afaceri ad interim al SUA la Bucureşti, ca priorităţi ale mandatului său, care se va încheia în câteva săptămâni, după ce Casa Albă va anunţa numele noului ambasador. Potrivit lui Butcher, criza politică din vara lui 2012 n-a afectat cooperarea în domeniul securităţii, iar în cele din urmă Washingtonul a fost "foarte mulţumit" să vadă că regulile constituţionale au fost respectate.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/sa-respiram-usurati-statul-de-drept-a-fost-salvat-11102540
11102540
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.