S-a spart blocajul: SUA şi UE au început în sfârşit negocierile comerciale pentru a evita tarifele dure impuse de preşedintele Trump, după ce Uniunea Europeană părea că este lăsată la coada listei de priorităţi a administraţiei americane

Autor: Ştefan Stan Postat la 17 mai 2025 28 afişări

S-a spart blocajul: SUA şi UE au început în sfârşit negocierile comerciale pentru a evita tarifele dure impuse de preşedintele Trump, după ce Uniunea Europeană părea că este lăsată la coada listei de priorităţi a administraţiei americane

Statele Unite şi Uniunea Europeană au început negocieri comerciale serioase pentru a evita cele mai dure tarife impuse de Donald Trump, rupând astfel un blocaj care plasase blocul comunitar aproape la coada listei de priorităţi în relaţia cu echipa fostului preşedinte american, potrivit Financial Times. 

Cele două părţi au făcut în ultimele zile primul schimb de documente de negociere, în care au schiţat domeniile de discuţie, de la tarife vamale la comerţ digital şi oportunităţi de investiţii, potrivit a patru persoane apropiate negocierilor şi unei note informative a UE consultate de Financial Times.

Sabine Weyand, principalul oficial responsabil cu politica comercială din cadrul Comisiei Europene, le-a spus ambasadorilor statelor membre că blocul trebuie să rămână calm şi să nu cedeze în faţa dorinţei SUA de a obţine „victorii rapide”, potrivit notei. Ea a avertizat că unele tarife impuse de SUA vor rămâne probabil în vigoare, mai ales în sectoarele pe care Washingtonul doreşte să le relocalizeze, precum producţia de oţel şi industria auto.

Uniunea Europeană, formată din 27 de state şi acuzată de Trump că „profită” de SUA, nu a reuşit până acum să progreseze în negocierile cu oficialii americani la fel de mult ca Japonia, Coreea de Sud, Vietnam sau Regatul Unit.

Jamieson Greer, reprezentantul comercial al lui Trump, a accelerat ritmul discuţiilor după ce le-a transmis în privat diplomaţilor europeni că oficialii americani sunt tot mai frustraţi de refuzul UE de a pune pe hârtie vreo propunere concretă, potrivit a două surse familiare cu discuţiile.

În lipsa unui prim pas din partea Bruxelles-ului, Greer a transmis că UE ar trebui să se aştepte ca Trump să reimpună în totalitate tarifele stabilite pe 2 aprilie. Tariful de „reciprocitate” de 20% impus de UE a fost redus la jumătate până pe 8 iulie pentru a permite desfăşurarea negocierilor.

Trump a menţinut tarife suplimentare de 25% pentru oţel, aluminiu şi automobile şi a ameninţat cu extinderea acestora asupra altor sectoare, precum produse farmaceutice, semiconductori, cupru, lemn, minerale critice şi piese pentru industria aerospaţială.

Maroš Šefčovič, comisarul european pentru comerţ, a vorbit joi cu Greer şi a declarat că speră să se întâlnească cu acesta luna viitoare la o reuniune ministerială a OCDE la Paris.

Šefčovič a declarat pentru Financial Times că doreşte să reducă deficitul comercial dintre SUA şi UE prin achiziţionarea unei cantităţi mai mari de gaz, arme şi produse agricole din SUA. Totuşi, Washingtonul şi-a exprimat în mod repetat îngrijorarea cu privire la TVA-ul din Europa, reglementările privind serviciile digitale, standardele alimentare şi tarifele impuse anumitor produse americane.

Daniel Mullaney, fost negociator-şef al SUA pentru relaţiile comerciale cu UE, a spus că SUA se va concentra cel mai probabil pe reglementările din sectorul farmaceutic şi pe deschiderea pieţei europene pentru produsele agricole americane în cadrul viitoarelor discuţii.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
uniunea europeana,
tarife

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.