Rusia se află în incapacitate de plată a datoriei externe, potrivit unor rapoarte

Autor: Dorin Oancea Postat la 27 iunie 2022 32 afişări

Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale externe pentru prima dată în mai mult de un secol, după ce a ratat un termen limită de duminică, potrivit unor rapoarte citate de BBC.

Rusia se află în incapacitate de plată a datoriei externe, potrivit unor rapoarte

Rusia are banii necesari pentru a face o plată de 100 de milioane de dolari şi este dispusă să plătească, dar sancţiunile au făcut imposibilă efectuarea plăţilor către creditorii internaţionali.

Kremlinul era hotărât să evite neîndeplinirea obligaţiilor de plată, ceea ce ar fi o lovitură majoră pentru prestigiul naţiunii.

Ministrul rus de finanţe a catalogat situaţia drept "o farsă".

Plata dobânzii de 100 de milioane de dolari trebuia să fie efectuată la 27 mai. Rusia spune că banii au fost trimişi la Euroclear, o bancă care urma să distribuie plata către investitori.

Însă plata a rămas blocată acolo, potrivit Bloomberg News, iar creditorii nu au primit-o.

Între timp, unii deţinători taiwanezi de obligaţiuni ruseşti denominate în euro nu au primit plata dobânzilor, potrivit agenţiei de presă Reuters, care a citat două surse.

Banii nu au ajuns în termen de 30 de zile de la data scadenţei, adică duminică seara, şi astfel este considerată o neplată.

Euroclear nu a vrut să spună dacă plata a fost blocată, dar a declarat că respectă toate sancţiunile.

Ultima dată când Rusia a intrat în incapacitate de plată a datoriei sale externe a fost în 1918, în timpul Revoluţiei bolşevice, când noul lider comunist Vladimir Lenin a refuzat să plătească datoriile Imperiului Rus.

Ultima incapacitate de plată de orice fel a datoriei Rusiei a avut loc în 1998, când ţara a fost zguduită de criza rublei în timpul sfârşitului haotic al regimului lui Boris Elţîn. La acea vreme, Moscova nu a reuşit să îşi onoreze plăţile pentru obligaţiunile sale interne, dar a reuşit să nu intre în incapacitate de plată pentru datoria externă.

Rusia părea pe o cale inevitabilă spre intrarea în incapacitate de plată de când SUA şi Uniunea Europeană au impus pentru prima dată sancţiuni în urma invaziei din Ucraina.

Acestea au restricţionat accesul ţării la reţelele bancare internaţionale care ar putea procesa plăţile din Rusia către investitorii din întreaga lume.

Guvernul rus a declarat că doreşte să îşi efectueze toate plăţile la timp şi până acum a reuşit. 40 de miliarde de dolari din datoriile Rusiei sunt denominate în dolari sau euro, iar aproximativ jumătate dintre acestea sunt deţinute în afara ţării.

Intrarea în incapacitate de plată părea inevitabilă atunci când Trezoreria SUA a decis să nu reînnoiască scutirea specială sancţiuni, care le permitea investitorilor să primească plăţi de dobânzi de la Rusia, şi care a expirat la 25 mai.

Kremlinul pare să fi acceptat acum şi această inevitabilitate, decretând, la 23 iunie, că toate plăţile viitoare ale datoriei vor fi efectuate în ruble prin intermediul unei bănci ruseşti, National Settlements Depository, chiar şi atunci când contractele prevăd că acestea ar trebui să fie în dolari sau în alte monede internaţionale.

Ministrul de finanţe Anton Siluanov a recunoscut că investitorii străini "nu vor putea primi" plăţile, potrivit agenţiei de presă RIA Novosti.

Acest lucru s-a întâmplat din două motive, a spus el. "Primul este că infrastructurilor străine - bănci corespondente, sisteme de decontare şi compensare, depozitari - le este interzis să desfăşoare orice operaţiuni legate de Rusia. Al doilea este că investitorilor străini le este interzis în mod expres să primească plăţi de la noi."

Pentru că Rusia vrea să plătească şi are bani pentru a o face, el a negat că acest lucru echivalează cu o adevărată incapacitate de plată, care apare de obicei atunci când guvernele refuză să plătească, sau economiile lor sunt atât de slabe încât nu pot găsi banii necesari.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rusia,
datorie externă,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.