Românii redescoperă creditele în euro odată cu creşterea dobânzilor la lei

Autor: Claudia Medrega Postat la 21 iulie 2022 69 afişări

Românii încep să redescopere creditele în euro odată cu creşterea dobânzilor la lei, după ce în ultimii ani creditarea în lei a crescut puternic pe măsură ce dobânzile la lei au scăzut şi au ajuns comparabile cu cele la creditele în euro.

Românii încep să redescopere creditele în euro odată cu creşterea dobânzilor la lei, după ce în ultimii ani creditarea în lei a crescut puternic pe măsură ce dobânzile la lei au scăzut şi au ajuns comparabile cu cele la creditele în euro. Soldul creditelor în valută a coborât sub 30% din total credite.

Însă, dobânzile la lei au sprintat puternic în ultima perioadă în condiţiile în care şi inflaţia a explodat, trecând în iunie de 15%.

În timp ce EURIBOR la 3 luni, referinţa pentru creditele în euro, este doar 0,04%, revenind recent pe plus după ce a fost în teritoriul negativ, IRCC, referinţa pentru creditele noi în lei luate după luna mai 2019, este de 2,65%, iar ROBOR la 3 luni, referinţa pentru creditele de dinainte de mai 2019, a depăşit 7%.

Creditele ipotecare noi în euro ale populaţiei au urcat în luna mai la 6,6 mil. euro, un maxim lunar al ultimilor doi ani.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.