Românii preferă cash-ul. Numerarul în circulaţie a depăşit în iulie 100 mld. lei, un nou record. În economie au intrat cash 6 mld. lei în ultimul an, în termeni nominali

Autor: Claudia Medrega Postat la 28 august 2022 53 afişări

Cash-ul din economie a continuat ascensiunea şi a depăşit în luna iulie pragul de 100 mld. lei, un nou maxim istoric, după o creştere cu 6,5% faţă de valoarea din iulie 2021, după cum reiese din datele centralizate de Banca Naţională.

Românii preferă cash-ul. Numerarul în circulaţie a depăşit în iulie 100 mld. lei, un nou record. În economie au intrat cash 6 mld. lei în ultimul an, în termeni nominali

Ritmul anual de creştere a numerarului, de 6,5%, a fost în iulie mult sub rata anuală a inflaţiei, de 15%, după ce în anii anteriori viteza numerarului depăşea creşterea inflaţiei.

Cash-ul din economie a continuat ascensiunea şi a depăşit în luna iulie pragul de 100 mld. lei, un nou maxim istoric, după o creştere cu 6,5% faţă de valoarea din iulie 2021, după cum reiese din datele centralizate de Banca Naţională.

În termeni nominali, aproximativ 6,1 mld. lei au intrat în economie în ultimul an. Comparativ cu valoarea din decembrie 2021, în iulie 2022 numerarul a crescut cu 4,5 mld. lei, respectiv cu 4,7%.

Dacă analizăm nivelul numerarului în raport cu volumul depozitelor în lei ale populaţiei, observăm că numerarul în circulaţie reprezenta în iulie 2022 mai mult de jumătate, respectiv 63%. Dacă luăm în calcul atât depozitele populaţiei în lei, cât şi pe cele în euro, numerarul este de aproximativ trei ori mai mic. Ponderea numerarului în PIB a urcat de la circa 4,5% în 2008 la aproximativ 8,5% din PIB în ultimii ani.

Ritmul anual de creştere a numerarului, de 6,5%, a fost în iulie mult sub rata inflaţiei, care a ajuns la 15%, după ce a închis anul 2021 la 8,2%, iar în 2020 a oscilat în jurul a 2-3%.

Privind retrospectiv, la sfârşitul anului 2021 numerarul în circulaţie depăşea 96,1 mld. lei, un nivel apropiat de vârful din noiembrie, după o creştere cu 9% faţă de valoarea din decembrie 2020. În termeni nominali, circa 7,9 mld. lei au ajuns în economie în tot anul 2021.

Preferinţa pentru lichiditate este, în general, specifică perioadelor de criză.

În 2020, 2021 şi primele şapte luni din 2022, cash-ul a atins maxim după maxim, tendinţa fiind de accelerare a ritmului de creştere. Comparativ cu 2008, când primele semne ale crizei economice mondiale precedente îşi făceau simţită prezenţa pe piaţa locală, cash-ul din economie a ajuns la un nivel de circa 4 ori mai mare.

În ultimul deceniu, numerarul din circulaţie a înregistrat preponderent creşteri anuale de două cifre, cu doar câteva excepţii în perioada de criză. Nivelul banilor existenţi în economie a crescut accelerat între anii 2004 şi 2008, perioada de boom al economiei, când şi activitatea de creditare creştea spectaculos.

Practic, cele mai mari creşteri anuale ale numerarului în circulaţie s-au înregistrat în anii 2004-2008, când cash-ul din economia reală urca cu 30-50% pe an. Ulterior, numerarul aflat în circulaţie a înregistrat o scădere de 5% în 2009, când populaţia a început să economisească mai mult pe fondul unui sentiment de prudenţă, pentru ca în 2010 şi 2011 să revină la creşteri de două cifre.

Volumul ridicat al numerarului în circulaţie evidenţiază că preferinţa majorităţii românilor pentru plăţile cu bani lichizi în detrimentul mijloacelor moderne de plată încă se menţine, continuând tendinţa de a retrage banii de la bancomate în ziua de salariu.

Economia este practic în continuare dependentă de cash, chiar dacă şi tranzacţiile cu carduri au crescut în această perioadă. Cash-ul favorizează direct economia subterană.

Principalii factori care au stimulat creşterea numerarului în circulaţie de-a lungul anilor au fost creşterea consumului, nivelul redus de educaţie financiară, veniturile reduse ale românilor, dar şi absenţa unor soluţii alternative de plată în sectorul public, după cum au explicat unii analişti.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.