Românii pot împrumuta din nou statul printr-o nouă emisiune Fidelis ale cărei subscrieri încep pe 8 august şi se încheie pe 20 august: dobânzi de până la 7% în lei pe cinci ani, 6,8% pentru donatorii de sânge, 5% în euro pe cinci ani

Autor: Liviu Popescu Postat la 06 august 2024 52 afişări

Din 8 august şi până pe 20 august 2024, deci pe parcursul a opt zile lucrătoare (15 august este zi liberă), investitorii persoane fizice au la dispoziţie o nouă emisiune de titluri de stat Fidelis, care are dobânzi de până la 7% în lei şi 5% în euro.

Astfel, cele cinci tranşe Fidelis pentru care subscrierile încep de joi au următoarele dobânzi: 5,8% pentru finanţarea în lei pe un an, 7% pentru cea în lei pe cinci ani, 6,8% pentru cea în lei pe cinci ani aferentă donatorilor de sânge (cu certificat valabile între 1 martie şi 20 august 2024). Pentru euro, Ministerul Finanţelor plăteşte 4% pentru tranşa pe un an şi 5% pentru cea pe cinci ani, potrivit datelor din Monitorul Oficial.

Aceasta urmează să fie finanţarea Fidelis cu numărul XVIII. Ulterior închiderii perioadei de subscriere, titlurile ajung la Bursa de Valori Bucureşti. Câştigurile din cupoane şi din tranzacţionare sunt neimpozabile.

Prin intermediul celor 15 oferte derulate începând cu august 2020, Ministerul Finanţelor a atras de la populaţie peste 32 miliarde lei.

Persoanele fizice rezidente şi nerezidente, cu vârstă peste 18 ani, pot subscrie prin intermediul consorţiului de intermediere sau intermediarii care au semnat angajamentul privind respectarea condiţiilor de derulare a ofertei, a prevederilor prospectului de emisiune şi a transmis angajamentul către Lead Manager. 

Consorţiul este format din BT Capital Partners&Banca Transilvania, BCR, BRD şi Alpha Bank Romania.

Informaţii utile despre titlurile de stat Fidelis – întrebări şi răspunsuri. Sursa BVB.ro

Unde găsesc titlurile pe care le-am cumpărat în oferta?

Dacă au fost subscrise printr-o bancă sau societate de brokeraj, fară a semna un contract de prestări servicii de investiţii financiare, titlurile de stat sunt înregistrate în evidenţele Depozitarului Central în numele deţinătorului. În cazul în care titlurile de stat au fost cumpărate în baza unui contract de prestări servicii de investiţii financiare, printr-o bancă sau societate de brokeraj autorizată să tranzacţioneze la Bursa de Valori Bucureşti, titlurile de stat sunt în contul de tranzacţionare al deţinătorului.

Ce fac cu titlurile de stat?

Acestea pot fi păstrate până la maturitate sau deţinătorii le pot vinde sau pot să cumpere şi altele în orice şedinţă de tranzacţionare la BVB, printr-unul dintre intermediarii autorizaţi (banca sau societate de brokeraj) să tranzacţioneze la BVB.

Daca deţinătorii doresc să păstreze titlurile de stat, aceştia au doua opţiuni:

    - Vor primi dobândă anual, iar la maturitate li se va returna principalul într-un cont bancar transmis Depozitarului Central, în cazul în care subscrierea a fost făcută printr-o banca sau societate de brokeraj, fară a semna un contract de prestări servicii de investiţii financiare.

    - Pot deschide un cont de tranzacţionare la o banca sau societate de brokeraj, prin semnarea unui contract de prestări servicii de investiţii financiare şi pot transfera titlurile de stat de la Depozitarul Central în acest cont de tranzacţionare. În acest caz deţinătorii vor avea titlurile de stat în contul de investiţii în care vor primi cuponul anual, iar la maturitate li se va returna principalul.

Cum pot să vând sau să mai cumpăr titluri de stat după ce oferta s-a încheiat?

Tranzacţiile la BVB au loc între cumpărători şi vânzători prin intermediul platformei de tranzacţionare. Pentru a putea cumpără sau vinde, investitorii trebuie să aibă un cont de tranzacţionare la o banca sau societate de brokeraj.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
august,
dobanzi,
emisiune,
incepere,
sange

Citeşte pe prosport.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.