Romanii platesc mai mult pentru energie si gaze fata de tari bogate din UE, raportat la venituri

Postat la 29 iunie 2011 48 afişări

Consumatorii casnici din Romania platesc preturi aproape duble la electricitate comparativ cu francezii, raportat la puterea de cumparare, in timp ce pretul gazelor este, dupa aceleasi criterii, apropiat de media UE si mai ridicat decat in tari precum Luxembourg, Franta sau Belgia.

Desi romanii beneficiaza, in valoare nominala, de cele mai scazute preturi la gaze din UE si aproape cel mai reduse tarife la electricitate, veniturile mici ale populatiei urca aceste cifre pana aproape de si chiar peste media Uniunii Europene, raportat la puterea de cumparare, reiese dintr-un comunicat prezentat miercuri de Eurostat.

Astfel, consumatorii casnici din Romania plateau, in a doua jumatate a anului trecut, 10,52 euro per 100 kWh de electricitate, in urcare cu 8,1% comparativ cu aceeasi perioada din 2009. Raportat la puterea de cumparare, pretul creste de aproape doua ori, la 20,25 euro per 100 kWh, lasand in urma media UE, de 17,08 euro.

Spre comparatie, francezii platesc 15,98 euro per 100 kWh in termeni nominali, insa tariful ajustat in functie de paritatea puterii de cumparare este de 11,26 euro, putin peste jumatate din cel calculat in cazul Romaniei si cu mult sub media UE.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
tari bogate,
UE,
venituri
/actualitate/romanii-platesc-mai-mult-pentru-energie-si-gaze-fata-de-tari-bogate-din-ue-raportat-la-venituri-8411143
8411143
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.