Românii lucrează 6 zile pe lună pentru a-şi plăti taxele salariale către stat

Autor: Oana Netbai Postat la 11 decembrie 2013 120 afişări

Conform unui studiu realizat de ACCACE, angajaţii români lucrează aproximativ 6 zile pe lună doar pentru a-şi plăti taxele salariale către stat. Prin această analiză, compania evidenţiază faptul că românii lucrează dublu faţă de angajaţii din Ucraina şi cu o zi mai puţin comparativ cu cei din Ungaria.

Românii lucrează 6 zile pe lună pentru a-şi plăti taxele salariale către stat

Astfel, potrivit analizei Accace, angajaţii din Ungaria lucrează şapte zile pentru plata taxelor către stat, în timp ce 30% din munca prestată de angajaţii din Cehia şi România într-o lună, aproximativ 6 zile, reprezintă de fapt timpul de muncă prestat de aceştia pentru a-şi acoperi valoarea contribuţiilor sociale şi a impozitului.

În top urmează angajaţii polonezi şi slovaci. Aceştia muncesc aproximativ cinci zile, respectiv 25% din timpul de muncă lunar, doar pentru acoperirea contribuţiilor şi a impozitului pe venit, în timp ce ucrainienii lucrează trei zile jumătate, respectiv 18% din timp.

Situaţia în ţările comparate în ceea ce priveşte contribuţiile datorate statului de către angajatori este destul de echilibrată, cu excepţia Poloniei, unde angajatorul datorează cele mai scăzute taxe pentru plata unui salariu net de 1.000 de euro. La polul opus se situează Cehia, unde angajatorul plăteşte taxe care aproape ating pragul de 500 de euro, pentru a acorda acelaşi salariu net. În acest top, România ocupă penultimul loc, după Polonia, angajatorii plătind către stat contribuţii sociale de aproximativ 400 de euro.

Studiul realizat ia în calcul contribuţiile sociale şi impozitul pe venit obţinut din veniturile pe luna noiembrie. Acesta s-a realizat în şase state, respectiv Ucraina, Polonia, Ungaria, Slovacia, România şi Cehia şi s-a aplicat pe angajaţii care au un program de lucru de 8 ore pe zi, timp de 21 de zile pe lună.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
romani,
plati,
taxe,
angajati,
analiza,
studiu
/actualitate/romanii-lucreaza-6-zile-pe-luna-pentru-a-si-plati-taxele-salariale-catre-stat-11755614
11755614
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.