Romanii din strainatate au trimis in tara anul trecut 4,51 mld. dolari

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 24 mai 2011 36 afişări

Romanii din diaspora au trimis in tara anul trecut 4,51 miliarde de dolari, fata de 4,92 miliarde in 2009, estimeaza Banca Mondiala, in studiul asupra remiterilor de bani de la emigranti catre tarile in curs de dezvoltare. Cea mai mare suma de bani a fost trimisa in 2008 - 9,38 miliarde de dolari.

Pentru comparatie, fluxul net de investitii straine a fost anul trecut de 13,9 miliarde de dolari.

Autorii studiului estimeaza numarul de emigranti proveniti din Romania la 2,77 milioane de oameni (13,1% din populatia tarii), care au plecat cu precadere in Italia, Spania, Ungaria, Israel, SUA, Germania, Canada, Austria, Franta si Marea Britanie.

Studiul Bancii Mondiale calculeaza ca fluxurile de bani trimise de emigranti catre tarile in curs de dezvoltare din care provin au crescut la 325 de miliarde de dolari in 2010, de la 308 miliarde in 2009 si sunt asteptate sa creasca in urmatorii doi ani cu rate mai scazute decat inainte de criza, dar mai constante, de 7-8%, urmand sa ajunga in 2013 la 404 miliarde de dolari.

In Europa de Est si zona Asiei Centrale, unde totalul remiterilor a crescut usor, de la 35 la 36 de miliarde, piata slaba a muncii din Europa de Vest creeaza presiuni in directia reducerii migrarii, afirma studiul Bancii Mondiale. In plus, atat aici, ca si in alte parti ale lumii, cresterea influxului de bani n-a tinut pasul cu majorarea accelerata a preturilor in tarile de origine ale emigrantilor.

In a doua parte a anului trecut, remiterile de la emigranti au scazut din nou fata de prima jumatate a anului, remarca Banca Mondiala: fluxurile de bani dinspre Marea Britanie, Spania si Italia au scazut, ceea ce a facut ca in tari ca Polonia, Romania si Bosnia, tari cu o emigratie puternica spre aceste tari din Vest, influxul de bani sa ramana in teritoriu negativ.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/romanii-din-strainatate-au-trimis-in-tara-anul-trecut-4-51-mld-dolari-8281497
8281497
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.