România va ajunge abia în 2035 la media UE în ceea ce priveşte calitatea vieţii

Autor: Răzvan Botea Postat la 23 noiembrie 2021 57 afişări

România face paşi mărunţi în ceea ce priveşte progresul indicatorilor privind calitatea vieţii, în timp ce alte state fost comuniste au avut un progres mai rapid.

România va ajunge abia în 2035 la media UE în ceea ce priveşte calitatea vieţii

România face paşi mărunţi în ceea ce priveşte progresul indicatorilor privind calitatea vieţii, în timp ce alte state fost comuniste au avut un progres mai rapid. România ocupă în 2021 locul 44 din 168 de ţări în clasamentul mondial privind calitatea vieţii şi bunăstarea socială, în urcare cu o poziţie, de pe locul 45, potrivit studiului Indicele de Progres Social 2021 privind calitatea vieţii şi bunăstarea socială, realizat de organizaţia nonprofit Social Progress Imperative cu sprijinul Deloitte.

Sorin Cace, doctor în sociologie şi economie şi directorul Institutului de Cercetare a Calităţii Vieţii (ICCV), spune că România este în urma altor ţări din fostul bloc comunist, precum ţările Vişegrad. Cu 60% din  media europeană în ceea ce priveşte calitatea vieţii, România va ajunge din urmă Europa abia în 2035.

„La calitatea vieţii suntem cam la 60% din media europeană, spre deosebire de alte ţări din fostul bloc sovietic şi zona Vişegrad. Ele sunt la peste 80% faţă de media europeană, deci au făcut progrese mai importante, dar trebuie să ţinem cont şi de startul din 1989-1900 – au plecat în faţă şi diferenţa s-a păstrat”, spune Sorin Cace. România rămâne pe ultimul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte calitatea vieţii şi bunăstarea socială, potrivit studiului Deloitte.

„Ne-am fi aşteptat ca pandemia de COVID-19 să anuleze progresul social înregistrat pe parcursul a câţiva ani, dar este remarcabil faptul că, anul acesta, indicele la nivel global este uşor mai ridicat decât cel de anul trecut (65,05 puncte din 100, comparativ cu 64,68, în 2020). Acest aspect demonstrează cât de rezistenţi şi plini de resurse sunt oamenii, organizaţiile şi societăţile atunci când se confruntă cu dificultăţi mari şi persistente”, spune Alexandru Reff, country managing partner la Deloitte România şi Moldova.

Indicele de Progres Social (IPS) măsoară calitatea vieţii şi bunăstarea socială a cetăţenilor din 168 de ţări, în baza analizei a trei dimensiuni principale – accesul la nevoi de bază (hrană, îngrijire medicală, apă etc), accesul la bunăstare (informaţii şi comunicaţii, calitatea mediului etc.) şi oportunităţi (incluziunea, accesul la educaţie avansată etc).

Sorin Cace este de părere că, în ciuda faptului că per ansamblu indicele de calitate a vieţii nu a scăzut în pandemie, a fost totuşi o scădere vizibilă în ceea ce priveşte calitatea vieţii pentru anumite persoane.

„La nivel global, când vorbim de o medie se poate să nu fie afectată de pandemie. Dar sunt categorii vulnerabile care au fost afectate semnificativ: şi-au pierdut locurile de muncă, au lucrat în domenii sensibile”, a mai spus sociologul.

În ceea ce priveşte România, în clasamentul IPS din 2021 se află în primele 50 de ţări la toate cele trei categorii analizate: nevoi de bază (locul 41), oportunităţi (45) şi bunăstare (50). Cele mai bune scoruri pe care le-a obţinut România au fost pentru accesul la comunicaţii şi informaţii (locul 35), siguranţa personală (locul 38), drepturile personale (locul 41) şi accesul la educaţie terţiară (locul 43). La polul opus, coordonatele analizate pentru România care au înregistrat punctaje mai slabe sunt incluziunea (locul 85), sănătatea şi bunăstarea (locul 81) şi accesul la educaţia de bază (locul 73).

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
calitate,
viata,
romania,
mediere,
uniunea europeana

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.