România, în top trei cele mai mari creşteri ale cheltuielilor cu medicamentele per capita, plus 6% într-un deceniu

Autor: Georgiana Mihalache Postat la 04 ianuarie 2024 83 afişări

Alături de alte produse al căror preţ s-a majorat, şi la medicamente piaţa a resimţit o creştere, astfel că în ultimii zece ani, cheltuielile per capita cu medicamentele destinate diferitelor afecţiuni au crescut cu peste 6%

România, în top trei cele mai mari creşteri ale cheltuielilor cu medicamentele per capita, plus 6% într-un deceniu

România consumă pe medicamente circa 250 euro per capita, sub media Uniunii Europene  În zece ani, cheltuielile cu medicamentele au crescut cu 6%, potrivit datelor OECD.

Alături de alte produse al căror preţ s-a majorat, şi la medicamente piaţa a resimţit o creştere, astfel că în ultimii zece ani, cheltuielile per capita cu medicamentele destinate diferitelor afecţiuni au crescut cu peste 6%. Datele sunt cuprinse într-o analiză a OECD, care acoperă cheltuielile pe medicamente cu prescripţie şi fără reţetă.

Acest ritm este printre cele mai accelerate dintr-un total de 33 de ţări, plasând România pe locul al treilea după procentul de evoluţie.

„România are una dintre cele mai mari alocări financiare pentru decontarea medicamentelor ca procent din totalul cheltuielor în sănătate din UE, se poate interpreta fie ca un exemplu de politici publice nesustenabile, fie ca alocări insuficiente în sănătate în general, ceea ce face ca în aparenţă decontarea medicamentelor să consume mult din bugetul sănătăţii”, a explicat Dragoş Damian, CEO al producătorului de medicamente Terapia Cluj.

Astfel, el a precizat că piaţa medicamentelor din România este încă la o bază joasă în comparaţie cu alte ţări din Uniunea Europeană, ceea ce duce la creştere spectaculoasă, la suprafaţă. Circa 255 euro per capita este cheltuiala medie pentru medicamente pe piaţa locală, mai adaugă executivul, sub media europeană.

„Totusi, piaţa a crescut în valoare absolută de la 16 miliarde de lei în 2019 la 26 de miliarde de lei în 2023, o creştere foarte mare atribuibilă în totalitate introducerii de medicamente noi în protocoalele terapeutice”, a mai adăugat Dragoş Damian.

La 1 august 2023, ministerul Sănătăţii a realizat o ajustare a preţurilor la medicamentele cu prescriptţie medicală, aşteptată de către piaţă, de producători, în special pentru medicamentele ieftine, sub 50 de lei. Acest lucru a dus la creşterea preţurilor la unele medicamente, cu scopul de a le păstra în continuare pe liniile de producţie.

„Până ce ministerul Sănătăţii nu va reforma şi metodologia de evaluare a tehnologiilor medicale şi sistemul de decontare al medicamentelor scumpe, care trebuie sa fie în totalitate condiţionate de anumiti parametri, galopul de consum şi preferinţa de consum a medicamentelor scumpe va continua de o manieră nesustenabilă”, consideră Dragoş Damian.

Valoarea medicamentelor eliberate către pacienţi în România în perioada octombrie 2022 – septembrie 2023 a fost de 28,7 miliarde lei cu 16% mai mult fată de perioada similară anterioară, potrivit datelor Cegedim. În volum, piaţa de medicamente a fost de 718,9 milioane cutii, în creştere cu 1,8% faţă de consumul din perioada octombrie 2021 – septembrie 2022.

Creştere la cheltuieli

Rata de creştere a cheltuielilor per capita cu medicamentele în ultimii 10 ani în Europa

Ţara       Media de creştere pe 10 ani (%)

Letonia            6,5

Cipru               6,4

România         6,3

Lituania           5,6

Estonia            5,2

Luxemburg      5,1

Germania        4,8

Elveţia             4

Austria            3,6

Slovenia          3,4

Sursă: universaldrugstore.com, pe baza datelor OECD

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.