România a evitat la limită recesiunea în 2012. Oamenii de afaceri sunt însă dezamăgiţi

Autor: Claudia Medrega, Mirabela Tiron Postat la 15 februarie 2013 15 afişări

Economia a reuşit în 2012 să evite revenirea în recesiune, spre surprinderea unor analişti şi făcând notă discordantă cu evoluţia pe minus a celor mai mari economii europene. Oamenii de afaceri spun că avansul este insuficient.

Creşterea economică a fost însă "pe muchie", economia României în­re­gistrând o creştere firavă, de 0,2%, atât pe întregul an 2012, cât şi în ultimul tri­mestru faţă de T3 2012, potrivit datelor "semnal" anunţate de Institutul de Statistică. În schimb, economia Germaniei, motorul de creştere al Europei, s-a contract cu 0,6% în ultimele trei luni ale anului trecut faţă de T3 2012, mai mult decât eco­nomia Franţei care a scăzut cu 0,3%, ceea ce arată că zona euro se afun­dă şi mai mult în recesiune. Dintre statele est-europene, Un­ga­ria a înregistrat cea mai mare scă­dere economică tri­mes­trială, de 0,9%, în principal din cauza de­cli­nului din sectorul agricol şi in­dus­trial. La polul opus se află economia Po­loniei, cea mai mare din Europa de Est, care s-a menţinut pe creştere cu un avans de 0,7%. "Economia europeană a mers prost în ansamblu în 2012. Sen­zitivitatea ridi­ca­tă a eco­no­miei româneşti faţă de eco­no­mia UE ne-a influenţat negativ, efec­tul de contagiune fiind resimţit la evo­luţia producţiei industriale şi a ex­por­tu­rilor", afir­mă Cristian Socol, con­si­lier eco­nomic al premierului Ponta.

Mai multe pe zf.ro

Urmărește Business Magazin

/actualitate/romania-a-evitat-la-limita-recesiunea-in-2012-oamenii-de-afaceri-sunt-insa-dezamagiti-10564093
10564093
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.