Români de la Cambridge denunţă retorica lui Cameron faţă de imigranţi ca asemănătoare urii naziste

Autor: Valentin Vidu - Mediafax Postat la 03 ianuarie 2014 46 afişări

Retorica cu privire la un aflux de români şi bulgari în Marea Britanie este "periculos de asemănătoare" cu "abordarea de tip sperietoare" adoptată de unele regimuri, inclusiv cel nazist, potrivit unei societăţi din cadrul Universităţii Cambridge, relatează site-ul periodicului The Cambridge News.

Preşedintele Cambridge Romanian Society, Radu Bumbacea, care se referea la cei care deţineau puterea în ţări ca Germania, Rusia şi Ungaria în anii '30, l-a criticat dându-l ca exemplu pe David Cameron, condamnând atitudinea alarmistă a acestuia şi a altor politicieni cu privire la o înăsprire a politicilor în domeniul muncii, intrate în vigoare de la 1 ianuarie, vizând România şi Bulgaria.

"Deplângem atât reacţia politicienilor, cât şi a unor instituţii media, inclusiv The Daily Mail ori The Sun", a declarat studentul la matematică de la Trinity College pentru The Cambridge News. "Cu siguranţă nu este un răspuns matur la o situaţie. Se aştepta o abordare mai echilibrată din partea Whitehall-ului şi premierului (britanic David Cameron), care a studiat la Oxford", a subliniat el.

"Este mult prea uşor să adopţi o abordare de tip «sperietoare» în perioade de criză, dar este necesar să ne amintim că o abordare periculos de asemănătoare a fost utilizată acum 79 de ani şi a lăsat Europei cicatrici psihologice adânci", a adăugat Bumbacea.

"Astăzi sunt cele două ţări ale noastre, mâine ar putea să fie Turcia sau Serbia. Dacă măsurile Guvernului vor depăşi limita, suntem convinşi că cetăţenii britanici şi UE vor condamna măsurile", a continuat el.

Societatea preconizează că în Marea Britanie nu va veni "un număr neobişnuit" de români, "pentru simplul motiv că «visul» de a munci în străinătate s-a diminuat, iar limba engleză nu este atât de apropiată gramaticii sau lexicului limbii române", apreciază Bumbacea. Românii vor continua să vină în Marea Britanie la studii şi să muncească în posturi bine plătite, ca cele din domeniul IT, afirmă societatea.

În opinia lui Bumbacea, asemenea schimburi sunt avantajoase economiilor celor două ţări, iar dacă există locuri libere pe piaţa muncii este necesar ca ele să fie ocupate, fiind logic ca, în cazul în care nu există britanici suficient de calificaţi într-o anumită profesie, alţi cetăţeni UE să se mute în această ţară pentru a ocupa posturile respective. El a citat date potrivit cărora firme britanice au obţinut în România profituri în valoare de cel puţin 3,7 miliarde euro.

Cameron a adoptat în grabă măsuri noi prin care să se asigure că, de la 1 ianuarie, imigranţii din UE nu vor putea să solicite ajutoare sociale în primele trei luni de la sosirea în Marea Britanie. În plus, persoanele care cerşesc şi cele fără adăpost pot fi deportate şi li se poate interzice accesul în ţară pentru o perioadă de 12 luni.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
M.BRITANIE,
MIGRARE,
ROMÂNI
/actualitate/romani-de-la-cambridge-denunta-retorica-lui-cameron-fata-de-imigranti-ca-asemanatoare-urii-naziste-11846339
11846339
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.