Rezultatele testului de stres bancar european: opt banci pica testul. Vezi aici rezultatele bancilor cu afaceri in Romania

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 15 iulie 2011 75 afişări

Opt banci europene vor avea nevoie de capital suplimentar de 2,5 miliarde de euro pana in 2012 pentru a face fata unor socuri externe, a conchis Autoritatea Bancara Europeana, care a publicat, vineri, rezultatele testului de soliditate financiara derulat la 91 de banci europene.

Cele opt banci trebuie sa-si majoreze capitalul pentru ca risca sa ramana in doi ani cu o rata de adecvare a capitalului de rang I (Core Tier 1 Ratio, CT1R - indicator relevant pentru capacitatea bancilor de a rezista la socuri externe) sub 5%. Institutiile respective sunt ATEBank din Grecia, EFG Eurobank din Grecia, Oesterreichische Volksbanken din Austria, Banco Pastor, Catalunya Caixa, Caja de Ahorros del Mediterraneo, Unnim si Caja 3 din Spania.

Toate bancile testate in Italia, Germania, Franta, Marea Britanie si Irlanda au trecut cu bine testul.

La cele opt banci mentionate mai sus se adauga inca 16 care risca sa ramana in doi ani cu o rata de adecvare a capitalului de rang I intre 5% si 6% si care vor avea si ele nevoie de masuri de consolidare a pozitiei financiare.

Numarul bancilor care rateaza testul creste deci fata de anul trecut, cand pe lista celor ce trebuia sa opereze majorari de capital se aflau sapte banci, intre care si una singura cu afaceri in Romania - ATEBank.

Autoritatea Bancara Europeana (ABE) precizeaza ca testul de soliditate financiara (test de stres, sau de rezistenta la socuri) a fost derulat la 91 de banci din 21 de tari, insa numai 90 de banci sunt incluse in rezultatele date publicitatii, intrucat banca Helaba din Germania, care ar fi ratat oricum testul, a refuzat sa accepte criteriile ABE de clasificare a capitalului. "Rezultatele scenariului de baza si ale scenariului de risc sunt ipotetice si nu trebuie interpretate ca previziuni privind rezultatele financiare ale bancilor", subliniaza ABE.

Scenariul de baza porneste de la estimarile actuale de crestere pentru zona euro (1,7% si 2% in 2011, respectiv 2012), in timp ce scenariul pesimist imagineaza o recesiune in care economia zonei euro ar scadea cu 0,5%, respectiv 0,2%.

Institutia precizeaza ca la sfarsitul anului trecut, 20 de banci se aflau in situatia sa ramana cu o rata de adecvare sub pragul de 5%, ceea ce insemna un deficit de capital de 26,8 miliarde de euro. In primele patru luni ale anului au fost insa operate majorari de capital de circa 50 de miliarde de euro, imbunatatind bilantul final.

ABE a recomandat autoritatilor nationale de supraveghere sa impuna adoptarea unor masuri de consolidare a capitalizarii tuturor bancilor care inregistreaza un nivel al CT1R superior, dar apropiat pragului de 5 la suta si au expuneri substantiale in tarile aflate in dificultate (Grecia, Irlanda si Portugalia). La nivelul tuturor celor 91 de banci incluse in test, expunerea agregata la datoria celor trei tari ajunge la aproape 200 de miliarde de euro pentru aceste banci. Masurile recomandate de ABE ar urma sa cuprinda restrictii privind acordarea dividendelor, reducerea indatorarii, majorari de capital prin emiterea de noi actiuni sau conversia unor active calitativ inferioare in capital propriu de rang 1.

ABE precizeaza ca va monitoriza masurile care vor fi luate de bancile europene in urmatorul an pentru a-si imbunatati nivelul CT1R, urmand sa publice rapoarte de monitorizare in februarie si iulie 2012.

Rezultatele testului pentru bancile cu afaceri in Romania

Erste Bank Group: CT1R estimat la 31 decembrie 2012 de 8,1% (comparativ cu un CT1R real de 8,7% la 31 decembrie 2010)

Oesterreichische Volksbanken: 4,5% (comparativ cu 6,4% in decembrie 2010) - va avea nevoie de capital suplimentar de 160 mil. euro

Raiffeisen: 7,8% (8,1%)

Marfin: 5,3% (7,3%)

Bank of Cyprus: 6,2% (8,1%)

Societe Generale: 6,6% (8,1%)

National Bank of Greece: 7,7% (11,9%)

EFG Eurobank Ergasias: 4,9% (9%) - va avea nevoie de capital suplimentar de 58 mil. euro

Alpha Bank: 7,4% (10,8%)

Piraeus Bank: 5,3% (8%)

ATEBank: -0,8% (6,3%) - va avea nevoie de capital suplimentar de 713 mil. euro

OTP Bank: 13,6% (12,3%)

Intesa Sanpaolo: 8,9% (7,9%)

UniCredit: 6,7% (7,8%)

ING Bank: 8,7% (9,6%)

Millennium bcp: 5,4% (5,9%)

La Caixa (Caja de Ahorros y Pensiones de Barcelona): 6,4% (6,8%)

Royal Bank of Scotland: 6,3% (9,7%).

Urmărește Business Magazin

/actualitate/rezultatele-testului-de-stres-bancar-european-opt-banci-pica-testul-vezi-aici-rezultatele-bancilor-cu-afaceri-in-romania-8499526
8499526
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.