Revoltă fără precedent la cea mai mare fabrică de iPhone-uri din lume

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 24 noiembrie 2022 143 afişări

Poliţia chineză a bătut muncitorii care protestau împotriva condiţiilor de muncă şi a salariilor de la cea mai mare fabrică de iPhone-uri, în timp ce cazurile Covid-19 din China au atins un nou record zilnic, a raportat The Guardian.

Revoltă fără precedent la cea mai mare fabrică de iPhone-uri din lume

Mai multe videoclipuri online au arătat mii de oameni cu măşti înfruntând trupe de poliţie echipate în costume anti-Covid. Poliţia a lovit cu picioarele şi cu bâtele un protestatar după ce acesta a apucat un obiect de metal care fusese folosit pentru a-l lovi. Persoanele care au realizat imaginile au declarat că au fost filmate la faţa locului.

Alte înregistrări video au arătat protestatari pulverizând extinctoare spre poliţie.

Foxconn, cel mai mare asamblor de smartphone-uri şi alte produse electronice, se străduieşte să onoreze comenzile pentru iPhone 14, după ce mii de angajaţi au părăsit luna trecută fabrica din oraşul Zhengzhou, situat în centrul ţării, în urma unor plângeri privind condiţiile de muncă nesigure.

Protestele au început marţi, după ce angajaţii s-au plâns că firma a schimbat condiţiile de plată, potrivit unui lucrător din fabrică, Li Sanshan.

"Foxconn a lansat oferte de recrutare foarte tentante, iar muncitori din toate colţurile ţării au venit, doar pentru a descoperi că au fost luaţi peste picior", a declarat Sanshan.

Foxconn a declarat joi că o "eroare tehnică" a fost responsabilă pentru confuzia legată de salarizare, oferind scuze celor afectaţi de neînţelegere.

Protestele au loc şi pe fondul unei frustrări severe din cauza restricţiilor Covid din China, care au închis mai multe magazine şi birouri şi au limitat milioane de oameni în casele lor.

China a raportat joi cel mai mare număr de cazuri noi de Covid, cu 31.444 de noi infecţii.

În timp ce numărul de cazuri şi decese este relativ scăzut în comparaţie cu cel al altor ţări, Partidul Comunist Chinez rămâne angajat în strategia "Covid zero", care are ca scop izolarea fiecărui caz şi eliminarea completă a virusului.

Miercuri, guvernul a ordonat izolarea efectivă a mai multor cartiere din Zhengzhou, locuitorii din centrul oraşului neavând voie să plece decât dacă au un test Covid negativ şi permisiunea autorităţilor.

Restricţiile, care vor dura cinci zile începând de vineri la miezul nopţii, afectează peste şase milioane de persoane - aproximativ jumătate din populaţia oraşului.

Guvernul încearcă să limiteze ultimul val de infecţii fără a împune măsuri care să zdruncine economia, aşa cum a făcut la începutul anului 2020. Tacticile sale includ "managementul în circuit închis", în cadrul căruia muncitorii trăiesc în fabricile lor fără niciun contact cu exteriorul.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
fabrică,
proteste,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.