Revista presei economice din Romania

Postat la 30 septembrie 2010 12 afişări

Statul redevine astazi actionar la Petromidia; cine sunt angajatii din sectorul public cu 5.000 de euro pe luna; seful P&G, cel mai puternic executiv care a vizitat vreodata Romania, are un mesaj de incredere pentru economia romaneasca; sfaturile lui Stefan Vuza pentru intreprinzatori si pentru stat.

Companiile din energie fac presiuni pentru majorarea preturilor la gaze, conform unui articol din Gandul, care citeaza acuzatiile sefului E.ON Romania la adresa ANRE, cum ca institutia ia decizii justificate doar de considerente sociale si tine pretul gazelor la un nivel artificial redus, ceea ce ar descuraja investitorii. Angajatorii de zilieri vor fi obligati sa solicite primariilor carnete speciale si sa cumpere pentru fiecare zilier un timbru, reprezentand impozitul de 16% aplicat la venitul acestuia.

"Poti sa traiesti aici, dar sa investesti bani in Romania nu recomand", declara pentru Adevarulindustriasul Stefan Vuza, care cere statului sa asigure investitorilor acces la materia prima la aceleasi preturi ca in alte state din regiune, "ca sa stimuleze initiativa privata". Seful ENI scoate Romania de pe harta South Stream: gazoductul construit de Gazprom si ENI va trece prin Bulgaria, Serbia, Ungaria si Austria, a declarat Paolo Scaroni, CEO al ENI, la Forumul Economic al Marii Negre.

La zece ani de la privatizarea Petromidia, statul, prin Ministerul Finantelor, va redeveni actionar in companie, in contul unor datorii in valoare de 570 milioane euro, din care nu si-a recuperat nici a zecea parte pana acum, consemneaza Evenimentul Zilei, referindu-se la faptul ca actionarii urmeaza sa aprobe astazi conversia datoriilor in actiuni. Majorarea TVA la 24% de la 1 iulie a adus statului un castig net de 1,63 miliarde lei la buget, iar dupa primele opt luni, incasarile din TVA sunt mai mari cu 4,5%.

Cine sunt angajatii la stat cu 5.000 de euro pe luna: cei 600 de controlori de trafic ai Romatsa urmaresc anual zborul a 500.000 de aeronave, au 49 de zile de concediu pe an, iar dupa fiecare doua ore de munca primesc o pauza de o ora si jumatate in care pot dormi sau merge la sala de sport, relateaza Romania Libera. Cheltuielile bugetare de personal au scazut cu 40% in luna august fata de iulie, ceea ce inseamna ca socul austeritatii pentru angajatii de la stat a fost mai mare decat s-a estimat.

Deschiderea fabricii P&G de la Urlati l-a adus aici pe cel mai puternic executiv care a vizitat vreodata tara - Bob McDonald, care a transmis un mesaj de incredere, afirmand ca firma lui ar alege si astazi Romania pentru o investitie de la zero intr-o fabrica regionala, remarca Ziarul Financiar. Sase firme de constructii controlate de Dorinel Umbrarescu, cu afaceri cumulate de 217 mil. euro in 2009 si aproape 1.000 de angajati, vor fuziona pentru "a creste eficienta activitatii si pentru a reduce costurile".

Urmărește Business Magazin

/actualitate/revista-presei-economice-din-romania-7433474
7433474
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.