Reuniune extraordinară la Bruxelles, pe tema crizei din Irak

Autor: Luminiţa Bogdan Postat la 11 august 2014 25 afişări

O reuniune extraordinară a ambasadorilor din statele Uniunii Europene a fost convocată marţi la Bruxelles, pentru a examina modalităţile de sprijin pentru Guvernul din Kurdistan, pentru a contracara avansul insurgenţilor din Statul Islamic în Irak, potrivit unei surse europene.

"Reuniunea Comisiei pentru Politică şi Securitate va avea loc la ora locală 10.00 (11.00, ora României), dar nicio decizie nu este aşteptată, în ciuda situaţiei urgente", a explicat sursa, adăugând că obiectivul principal va fi asigurarea "celei mai bune coordonări posibile".

Reuniunea a fost convocată la solicitarea ministrului italian de Externe, Federica Mogherini, a cărei ţară asigură preşedinţia semestrială a UE, până în decembrie, şi a şefului diplomaţiei franceze, Laurent Fabius.

"Vom analiza împreună cu partenerii europeni cele mai eficiente mijloace" pentru a stopa avansul insurgenţilor islamişti din gruparea Statul Islamic, a declarat ministrul Mogherini. "Nu se va discuta o intervenţie militară, ci acordarea de sprijin, inclusiv militar, pentru Guvernul kurd", a adăugat şefa diplomaţiei de la Roma.

Ministrul italian de Externe i-a solicitat duminică, într-o scrisoare, şefei diplomaţiei europene, Catherine Ashton, convocarea unei reuniuni a miniştrilor de Externe din statele membre UE.

La rândul său, şeful diplomaţiei franceze, Laurent Fabius, revenit dintr-o misiune desfăşurată la Erbil, în nordul Irakului, a cerut convocarea unei "reuniuni speciale a miniştrilor europeni de Externe", pe tema crizei din Irak, într-o scrisoare trimisă lui Catherine Ashton.

Preşedintele Kurdistanului irakian, Massoud Barzani "a insistat asupra necesităţii de a-i pune la dispoziţie arme şi muniţii care să îi permită să înfrunte şi să combată gruparea teroristă Statul Islamic. Este indispensabil ca UE să se mobilizeze începând de astăzi pentru a răspunde acestui apel la ajutor", a insistat ministrul Laurent Fabius în scrisoarea trimisă şefei diplomaţiei europene.

Potrivit unei surse europene, o reuniune a miniştrilor de Externe nu este "exclusă", dar va fi dificil de realizat, în mijlocul lui august, perioada pentru concediul de vară.

La reuniunea convocată pentru marţi la Bruxelles, ambasadorii statelor UE vor discuta, de asemenea, situaţia din Ucraina şi din Fâşia Gaza. Aceasta va fi prima reuniune a ambasadorilor europeni după ce preşedintele rus Vladimir Putin a decis un embargou asupra fructelor şi legumelor din Uniunea Europeană, în replică la sancţiunile decise de Bruxelles împotriva Moscovei pentru rolul în criza din Ucraina.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
UE,
IRAK,
/actualitate/reuniune-extraordinara-la-bruxelles-pe-tema-crizei-din-irak-13073023
13073023
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.