Retrogradată de Moody's, Slovenia încă mai rezistă

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 05 mai 2013 39 afişări

Agenţia Moody's s-a grăbit să retrogradeze titlurile de datorie ale Sloveniei la Ba1 - categoria "junk" (nerecomandate investitorilor), invocând slăbiciunea sistemului bancar şi riscul de a urma drumul Ciprului spre apelul la plasa de siguranţă a UE.

Retrogradată de Moody's, Slovenia încă mai rezistă

Anunţul a fost făcut exact în ziua lansării unei emisiuni de obligaţiuni pe 10 ani care strânsese deja oferte de 6 mld. dolari la un randament de 5,84%. Slovenia îşi păstrează însă ratingul A- atât din partea Fitch, cât şi a S&P, care a şi explicat că îl menţine pentru că nu consideră iminentă perspectiva unui pachet de salvare de la UE şi FMI.

Datoria publică a Sloveniei era de 54% din PIB la finele lui 2012, iar costurile recapitalizării băncilor, estimate la 8-11% din PIB, ar aduce datoria spre la 70-75% din PIB, încă mult sub 117,6%, cât are Irlanda, cotată tot cu Ba1 de Moody's.

Alenka Bratusek, noul prim-ministru sloven, s-a deplasat recent la Bruxelles ca să-i asigure pe liderii zonei euro că ţara ei nu va avea nevoie de un pachet financiar de salvare şi că guvernul "lucrează literalmente zi şi noapte" pentru însănătoşirea sistemului bancar şi a economiei. Alenka Bratusek a spus că până în iunie va fi creată "banca rea" care să preia activele cu probleme, vor fi iniţiate privatizări importante, inclusiv ale băncilor, va fi modificată legislaţia muncii şi va continua reforma pensiilor. Sistemul bancar sloven, dominat de bănci de stat, are active neperformante în valoare de 7 mld. euro, ceea ce echivalează cu 20% din PIB.

Conform şefului CE, Jose Barroso, Slovenia trebuie să prezinte în curând un program complet de reforme. Fostul guvern sloven a căzut în februarie, după un val de proteste contra măsurilor de austeritate deja adoptate şi în contextul acuzaţiilor de corupţie la adresa ex-premierului Janez Jansa.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/retrogradata-de-moody-s-slovenia-inca-mai-rezista-10844267
10844267
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.