Restructurarea şi transformarea BCR vor fi capodopera mea ca manager, spune bancherul ceh format în America, angajat de Erste să cureţe cea mai mare bancă locală

Autor: Razvan Voican Postat la 06 martie 2013 29 afişări

Tomas Spurny se angajează că va sta la BCR atât cât va fi nevoie pentru a preda o bancă curată.

O bancă precum BCR, care controlează 10% din reţeaua naţională de sucursale, 20% din active, credite sau depozite şi care concentrează 15% din angajaţii sistemului, nu poate fi atât de greu de redresat, ci are nevoie doar de ceva timp, de un management puternic şi de o schimbare de cultură, afirmă Tomas Spurny, preşedintele executiv al celei mai mari bănci de pe piaţă."Avem o fereastră de timp destul de îngustă, de numai un an. Economia va reîncepe să crească dacă nu la sfâr­şitul acestui an, atunci sigur în 2014, aşa că suntem sub presiune să ajungem în poziţia de a putea profita de începutul ciclului de creştere." Programul intensiv pe care a început să-l implementeze echipa lui Spurny asistată de experţii firmei americane de consultanţă Bain înseamnă schimbarea modelului de business al BCR şi reorganizarea băncii până în profunzime, noi abor­dări atât pe corporate, cât şi pe retail, precum şi realizarea unei platforme puternice de management al creditelor neperformante care să scoată cât mai mulţi bani dintr-un portofoliu de până la 4 mld. euro. Într-un orizont de timp de 18 luni trebuie executate pachete de măsuri cu ţinte precise şi care intră în sarcina unor echipe dedicate, coordonarea şi managementul întregului proces fiind o mare provocare. Spurny afirmă că ambiţia sa nu este atât îmbunătăţirea performanţei financiare a BCR, cât construirea unei bănci sustenabile care să nu mai aibă probleme în viitor. Bancherul se declară total angajat în proiectul de transformare a BCR şi afirmă că este gata să rămână în post atât cât va fi nevoie pentru a-şi atinge obiec­tivele.

"Este o oportunitate pe care o aşteptam de mult timp, iar această bancă va fi capodopera mea ca manager."

2012 va rămâne ca un an negru în istoria BCR, marcat de pierderea nemai­văzută de 1,2 mld. lei. Aceasta include însă şi factura de 118 mil. lei pentru restructurarea reţelei şi a personalului, chiar dacă măsurile efective continuă pe parcursul acestui an.

Peste 100 de unităţi au dispărut, însă şeful BCR afirmă că anul acesta ar putea fi deschise 15-20 noi, în timp ce 25-30 vor fi mutate.

Citiţi pe www.zfcorporate.ro interviul acordat de Tomas Spurny

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Tomas Spurny,
BCR,
Erste
/actualitate/restructurarea-si-transformarea-bcr-vor-fi-capodopera-mea-ca-manager-spune-bancherul-ceh-format-in-america-angajat-de-erste-sa-curete-cea-mai-mare-banca-locala-10643560
10643560
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.