Regenerabilii reacţionează dur în faţa unei noi potenţiale modificări a schemei de certificate verzi: Ar putea fi lovitura de graţie

Autor: Roxana Petrescu Postat la 08 iunie 2025 49 afişări

Având în vedere iminenta eliminare a plafoanelor pentru preţul energiei, care va duce la dublarea facturilor pentru jumătate dintre consumatorii casnici de la 1 iulie, statul tot caută soluţii pentru a mai ţine facturile în frâu.

Regenerabilii reacţionează dur în faţa unei noi potenţiale modificări a schemei de certificate verzi: Ar putea fi lovitura de graţie

Având în vedere iminenta eliminare a plafoanelor pentru preţul energiei, care va duce la dublarea facturilor pentru jumătate dintre consumatorii casnici de la 1 iulie, statul tot caută soluţii pentru a mai ţine facturile în frâu.

Dincolo de opţiunea de a scădea TVA-ul de la 19%, la un potenţial 9%, calcul făcut de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), o altă măsură vehiculată ar fi eliminarea pragului minim pentru tran­zacţionarea certificatelor verzi (CV).

„Asociaţiile din industria energiei regenerabile (RWEA, RPIA, PATRES), asociaţii care reprezintă un sfert din capacităţile de producţie ale ţării şi investiţii de peste 5 mld. euro, susţinute de întreg sectorul energetic, trag un semnal de alarmă puternic referitor la ideea vehiculată în spaţiul public privind renunţarea la pragul minimal pentru CV“, spun reprezentanţii celor trei asociaţii.

Pentru a sprijini apariţia unor noi investiţii în sectorul producerii energiei regenerabile, Parlamentul României a adoptat Legea nr. 220/2008 privind stabilirea sistemului de promovare a producerii energiei din surse regenerabile, notificată la Comisia Europeană şi aprobată prin Decizia COM C(2011) 4938. Prin această lege se stabileşte un sistem de promovare a producerii de energie electrică din surse regenerabile bazat pe impunerea unor cote obligatorii de energie electrică, combinat cu tranzacţionarea de certificate verzi.

În linii mari, pentru fiecare megawatt-ora de energie livrat în reţea, în funcţie de tehnologie, fiecare producător primeşte un anumit număr de certificate everzi. Acest certificat are un preţ care poate depăşi intervalul 29-55 de euro. Mai departe, aceste certificate sunt cumpărate de furnizorii de energie care trebuie să aibă un anumit procent de energie verde în coşul livrat consumatorilor, procent stabilit de ANRE. Desigur, achiziţia se vede în facturile plătite de fiecare consumator.

„Dincolo de argumentele legislative şi procedurale care indică fără echivoc ca este o modificare care ar putea aduce noi litigii pentru statul român şi plata unor sume suplimentare, schimbarea regulilor în timpul jocului riscă să fie elementul definitoriu al mediului local, fapt ce va conduce la pierderea investitorilor strategici şi serioşi. Contextul este unul exterm de nefavorabil, riscându-se proiecte mature şi neatingerea obiectivelor asumate internaţional. Să nu mai vorbim ca energia regenerabilă este cea mai ieftină sursă de energie şi pe cale de consecinţă, va fi generat un efect contrar în piaţa: creşterea preţului energiei.“ 

Acum, de exemplu, pentru fiecare kWh pe care îl are un consumator casnic în factură, 7,2 bani/kWh, fără TVA, merg pe certificate. Potrivit unor surse din piaţă. Intenţia ar fi de a elimina pragul minim pentru valoarea unui certificat verde. Problema? În acest moment există un exces de certificate în piaţa de energie pentru că acea cotă stabilită de ANRE este mai mică decât ce se produce. Practic, fără un prag minim, preţul certificatului cu siguranţă va scădea.

„Critic este să avem investiţii. Ori cu astfel de măsuri, le riscăm! Lipsa de predictibilitate şi consecvenţa ne va costa pe noi toţi! Sunt zeci de modificări ale unei scheme şi aşa şubrezite. Astfel de măsuri ar putea fi lovitura de graţie ducând la probleme financiare majore. Să nu mai vorbim de expunerea faţă de finanţatori şi riscul de default!“, atrag atenţia organizaţiile menţionate.

Contextul este extrem de delicat pentru că statul se pregăteşte pentru lansarea schemei de Contracte pentru Diferenţă (CfD), prin care promite să le garanteze investitorilor preţul pentru 15 ani de zile. Schema de certificate verzi, aplicabilă pe o perioadă de 15 ani de la momentul accreditării investiţiilor, care în funcţie de anul punerii în funcţiune a investiţiilor ar expira în 2032, a fost modificată de 18 ori până în acest moment.

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.