Un rege de miliarde: Cum arată averea colosală moştenită de Charles al III-lea după moartea reginei Elizabeta. Castelele, operele de artă, bijuteriile, o fermă de cai şi un portofoliu de 42 de miliarde de dolari sunt doar vârful de iceberg

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 19 septembrie 2022 2520 afişări

Un rege de miliarde: Cum arată averea colosală moştenită de Charles al III-lea după moartea reginei Elizabeta. Castelele, operele de artă, bijuteriile, o fermă de cai şi un portofoliu de 42 de miliarde de dolari sunt doar vârful de iceberg

Charles al III-lea, actualul monarh al Marii Britanii, a moştenit după moartea mamei sale o avere demnă de un rege, compusă din proprietăţi regale, numeroase opere de artă, bijuterii vechi de sute de ani şi castele, dar şi un portofoliu de investiţii estimat la 42 de miliarde de dolari, şi este doar începutul, scrie Forbes.

Intrarea membrilor Casei Windsor, marea casă regală a Marii Britanii, în afacerile de familie poate însemna o viaţă plină de prestigiu şi privilegii, însă nu întotdeauna este şi sinonimă cu îmbogăţirea. The Firm – aşa cum sunt cunoscute personajele de rang înalt ai familiei regale – sunt adesea depedenţi de cei mai învârstă membri ai Casei pentru indemnizaţii, cadouri şi orice fel de ajutor financiar pe care cei cu sânge albastru îl pot oferi.

O mare parte din impresionanta moştenire care a intrat în posesia lui Charles al III-lea nu este deţinută în mod direct de către acesta, ci revine mai degrabă Coroanei, actual monarh având drept de uzufruct.

Testamentul reginei Elizabeta a II-a nu va fi deschis decât peste cel puţin 90 de ani, astfel că distribuţia exactă a averii sale nu va fi cunoscută pentru câteva generaţii. Cu toate acestea, Charles al III-lea a moştenit de la mama sa castelul Balmoral din Scoţia, precum şi Sandrigham Estate, unde se află ferma de cai a familiei regale.

De asemenea, actual monarh ar putea moşteni inclusiv uriaşa colecţie privată de bijuterii şi opere de artă a mamei sale. Forbes estimează valoarea bunurilor personale a defunctului monarh la aproximativ 500 de milioane de dolari, iar pentru ele, Charles III-lea nu va trebui să plătească nicio taxă sau impozit, în baza unui acord încheiat în 1993 între guvernul britanic şi Casa Regală. Conform acordului, transferurile de proprietate de la un suveran la altul sunt scutite de orice formă de taxare.

În calitate de nou monarh, Charles mai primeşte şi drept de proprietate asupra unor instituţii care gestionează active estimate la 42 de miliarde de dolari. Printre acestea se numără Palatul Buckingham, Castelul Windsor şi Turnul Londrei precum şi bijuteriile coroanei. Cele trei proprietăţi nu sunt deţinute în mod direct de rege şi nu pot fi vândute, ele fiind mai degrabă o formă de moştenire simbolică „care revine naţiunii şi urmaşilor săi”.

Cea mai valoroasă activă deţinută de Charles al III-lea este Crown Estate, un vast portofoliu de investiţii imobiliare în valoare 17,5 milarde de dolari. Printre proprietăţile în care s-a investit se numără Regent Street, centrul comercial al Londrei şi hipodromul Ascot.

Întregul profit net al Crown Estate s-a ridicat la 361 de milioane de dolari în 2022, bani care merg către Trezoreria britanică. Cu toate acestea şi familia regală primeşte o parte din bani, mai exact o sumă egală cu 25% din profitului realizat cu doi ani în urmă de către vehiculul de investiţii. În 2022, suma s-a ridicat la 99,6 milioane de dolari, bani intraţi direct în buzunarul familiei regale. Însă, o mare parte din sumă nu a ajuns la Charles al III-lea pentru că 45% din aceasta este folosită pentru întreţinerea Palatului Buckingham, dar şi pentru călătorii, evenimente şi alte nevoi ale familiei regale.

Pe lângă banii încasaţi din Crown Estate, în calitate de rege, Charles al III-lea primeşte şi controlul asupra Ducatului de Lancester, o proprietate privată cu active de 753 de milioane de dolari. Veniturile Ducatului ajung direct la rege, bani care acoperă orice alte cheltuieli oficiale ale Coroanei. În 2022, s-au ridicat la 24 de milioane de dolari. O parte din banii proveniţi din Ducatul de Lancester nu se supun acordului din 1993 şi pot fi impozitaţi, în acest caz fiind vorba despre sumele care nu sunt folosite în scopuri oficiale.

Pe lângă Crown Estate şi Ducatul de Lancaster, Charles deţine, de asemenea, Crown Estate Scotland, un portofoliu cu active în valoare de aproximativ 570 de milioane de dolari, care include, proprietăţi rurale şi drepturile de a pescui somon sălbatic şi de a extrage aur şi argint din Scoţia.

Unul dintre cel mai important segmente al moştenirii regale rămân Bijuteriile Coroanei, care au fost evaluate la 4 miliarde de dolari în 2019. În final, actual rege a moştenit de-asemena şi colecţia de artă a familiei regale, care include opere de Rembrandt, Caravaggio sau Leonaro Da Vinci. Potrivit unui raport din 2017 întocmit de Brand Finance, colecţia regală şi bijuteriile coroanei valorează în total 12, 7 miliarde de dolari.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
miliarde,
mostenire,
arta,
bijuterii,
portofoliu,
rege,
avere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.