Reforma bancară a lui Viktor Orban merge mai departe

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 02 august 2014 108 afişări

Guvernul ungar a cumpărat de la banca germană de stat BayernLB, pentru 55 mil. euro, banca MKB din Ungaria, fosta proprietară a băncii româneşti Nextebank, îndeplinind astfel planul anunţat de premierul Viktor Orban de a readuce sub controlul statului sau al unor investitori autohtoni cel puţin 50% din sistemul bancar, dominat până acum de grupuri financiare străine.

Reforma bancară a lui Viktor Orban merge mai departe

Guvernatorul băncii naţionale, Gyorgy Matolcsy, a estimat chiar că trei sau patru bănci străine importante vor părăsi în curând Ungaria, iar sistemul va deveni mai concurenţial, cu mai puţine bănci mari şi mai multe bănci de nişă. Fidesz, partidul lui Orban, a salutat achiziţia băncii MKB, afirmând că "întăreşte independenţa economiei ungare". n perspectivă, MKB urmează să fie vândută din nou, fie unui investitor ungar, fie prin listarea la bursă.

n paralel, guvernul va crea în următoarele luni o "bad bank" care să preia creditele neperformante ale băncilor, estimate la 1,6 mld. euro. Cât despre calitatea activelor bancare actuale, merge mai departe planul de convertire în forinţi a creditelor în valută, la un curs avantajos pentru debitori. Băncile vor suporta costul conversiei şi, în plus, îi vor despăgubi pe ungurii îndatoraţi în valută pentru "practicile incorecte" de genul majorărilor unilaterale de dobânzi şi comisioane. Pierderile băncilor ca urmare a planului de conversie şi a compensărilor sunt estimate de banca centrală între 2 şi 3 mld. euro.

Comisia Europeană a sărit în ajutorul băncilor, cerându-i lui Viktor Orban să nu promoveze măsuri care să ameninţe stabilitatea financiară. În paralel, CE a avertizat că Ungaria are nevoie de măsuri suplimentare de consolidare fiscală pentru reducerea datoriei publice şi evitarea redeschiderii procedurii de deficit excesiv, în primăvara lui 2015.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/reforma-bancara-a-lui-viktor-orban-merge-mai-departe-13025035
13025035
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.