Record al traficului la metrou de la debutul pandemiei: Peste 9 milioane de călători au validat cartele în februarie 2022, cel mai ridicat nivel lunar din martie 2020 încoace, momentul zero al pandemiei în România

Autor: Alina-Elena Vasiliu Postat la 20 martie 2022 74 afişări

Peste 9 milioane de călători au va­lidat cartele la intrarea în sta­ţiile de metrou din Bucureşti în februarie 2022, aproape dublu faţă de februarie 2021, când fuse­seră înregistrare 5,7 mi­lioane de validări.

Record al traficului la metrou de la debutul pandemiei: Peste 9 milioane de călători au validat cartele în februarie 2022, cel mai ridicat nivel lunar din martie 2020 încoace, momentul zero al pandemiei în România

♦ Pe magistralele 1 şi 3 cumulat, se remarcă o creştere de 65% a traficului în februarie 2022 faţă de aceeaşi lună a anului trecut, iar pentru magistrala 2 (cea care face legătura între Berceni şi Pipera), creşterea este de 77% ♦ Ţinând cont că starea de alertă a fost ridicată începând cu luna martie 2022, iar numărul companiilor care şi-au rechemat angajaţii la birou a crescut, este de aşteptat ca traficul să urce în continuare ♦ În primele două luni ale anului înainte de pandemie, în subteran coborau la metrou peste 14 milioane de călători, potrivit datelor Metrorex.

Peste 9 milioane de călători au va­lidat cartele la intrarea în sta­ţiile de metrou din Bucureşti în februarie 2022, aproape dublu faţă de februarie 2021, când fuse­seră înregistrare 5,7 mi­lioane de validări. De la de­butul pandemiei, pragul de 9 milioane nu a mai fost atins în nicio lună. Metrorex nu a dorit să furnizeze date pen­tru fiecare staţie în parte, aşa cum făcea în trecut, ci doar pentru magistrale.

„Pentru întărirea măsurilor de siguran­ţă şi securitate, datele solicitate de dumnea­voas­tră rămân cele transmise anterior, obiec­tivul principal al societăţii noastre fiind transportul călătorilor cu metroul în con­diţii de siguranţă şi confort“, este răs­punsul directorului general Metrorex Mariana Miclăuş la întrebarea referitoare la mo­tivul pentru care compania nu mai furni­zează date pentru fiecare staţie în parte.

Datele pentru magistralele 1 (Dristor-Pantelimon) şi 3 (Preciziei-Anghel Saligny) sunt raportate cumulat întrucât se inter­sec­tează şi au staţii comune, explică Metrorex.

Pe magistralele 1 şi 3 cumulat, se remarcă o creştere de 65% a traficului în februarie 2022 faţă de aceeaşi lună a anului trecut, iar pentru magistrala 2 (cea care face legătura între Berceni şi Pipera), creşterea este de 77%. În primele două luni ale anului înainte de pandemie, în subteran coborau la metrou peste 14 milioane de călători, potrivit datelor Metrorex.

Ţinând cont că starea de alertă a fost ridicată începând cu luna martie 2022, iar numărul companiilor care şi-au rechemat angajaţii la birou a crescut, este de aşteptat ca traficul să urce în continuare.

„România a ieşit din starea de alertă după aproape doi ani de la începerea pan­de­miei, iar planurile companiilor privind mo­dul de lucru sunt legate acum de un nu­măr tot mai mare de angajaţi care se vor în­toarce la birou în viitorul apropiat. Aproa­pe 60% dintre angajaţi spun că po­litica de lucru în compania unde lucrează prevede desfăşu­rarea activităţii doar de la birou sau în sistem hibrid cu prezenţă în principal fizică, în timp ce alţi aproape 30% merg la sediu când au nevoie să inter­ac­ţioneze cu colegii sau simt nevoia să socia­lizeze. Peste 70% vor să lu­creze de la birou în 2022 sau cel puţin în sis­tem hibrid“, spu­neau recent reprezen­tanţii dezvoltatorului imo­biliar Genesis Property, citând un son­daj pe care l-au realizat în rândul a 1.073 de angajaţi din toată ţara.

Traficul din staţiile de metrou este unul din­tre primii indicatori care arată des­chi­derea oamenilor de a reveni la viaţa de dinaintea pandemiei. În funcţie de numărul celor care validează cartele la metrou, se poate trage o concluzie privind apetitul pentru revenirea la birou, unul dintre subiectele cele mai fierbinţi din ultimul an, ţinând cont că staţiile Aurel Vlaicu şi Pipera deservesc una dintre cele mai mari concentrări de birouri din Bucureşti şi din ţară.

Cum însă Metrorex nu a dorit să furnizeze datele pentru fiecare staţie, nu se mai poate vedea acum evoluţia numărului de călători din această zonă a Capitalei.

Dintre cele cinci linii de metrou pe care le are Capitala, cea mai nouă este cea care deserveşte zona Drumul Taberei, unde însă traficul a fost sub aşteptări în primele luni, o cauză fiind pandemia, în timpul căreia a fost inaugurată linia. Totuşi, în februarie 2022, această magistrală a depăşit pentru prima dată pragul de 300.000 de călători, traficul fiind şi aici în creştere.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
pandemie,
calatori,
metrou,
trafic

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.