Reacţia lui Willi Cernko, CEO Erste, principalul acţionar al BCR,a doua bancă din România: Decizia de a nu primi România în spaţiul Schengen are impact direct asupra a peste 5.000 dintre colegii mei şi a peste 2,8 milioane dintre clienţii noştri din România. Liderii politici trebuie să găsească o soluţie. „Nu există state membre de mâna a doua”

Autor: Răzvan Botea Postat la 08 decembrie 2022 152 afişări

Reacţia lui Willi Cernko, CEO Erste, principalul acţionar al BCR,a  doua bancă din România: Decizia de a nu primi România în spaţiul Schengen are impact direct asupra a peste 5.000 dintre colegii mei şi a peste 2,8 milioane dintre clienţii noştri din România. Liderii politici trebuie să găsească o soluţie. „Nu există state membre de mâna a doua”

Willi Cernko, CEO-ul Erste, acţionarul principal al BCR, a doua cea mai mare bancă din România, a reacţionat la decizia Austriei de a da vot negativ intrării României în spaţiul Schengen. El a spus că decizia afectează 5.000 de angajaţi BCR în România şi 2,8 mil. de clienţi ai băncii.

„Susţinem o Europă puternică şi susţinem o Uniune Europeană puternică. Şi suntem convinşi că numai o Uniune Europeană unită poate fi o Uniune Europeană puternică. Însă, o Uniune Europeană unită este una în care toţi cetăţenii UE au aceleaşi drepturi şi obligaţii. Nu există state membre de mâna a doua. Prin urmare, obiectivul nostru trebuie să fie ca toţi cetăţenii să beneficieze în mod egal de libertăţile Uniunii. Acest lucru include, de asemenea, participarea la spaţiul Schengen”, a transmis el.

Cernko a dat un mesaj astăzi după-amiază, după discuţiile din Consiliul JAI (miniştrii de justiţiei şi interne din statele UE) de la Bruxelles, unde Austria a votat împotriva aderării României la Schengen. Mesajul a fost preluat şi pe pagina de Facebook a BCR.

Mesajul integral al CEO-ul grupului bancar austriac Erste, acţionarul principal al BCR:

„Erste Group este o companie europeană – şi, în special, o companie din Europa Centrală. Pentru noi, #believeineurope nu este doar o formulare, ci este expresia convingerilor noastre profunde. Nu este doar despre faptul că noi credem în Europa, ci este despre faptul că susţinem Europa şi apărăm ideea europeană. Acest lucru este valabil mai ales astăzi, când o decizie a Consiliului JAI are impact direct asupra a peste 5.000 dintre colegii mei şi a peste 2,8 milioane dintre clienţii noştri din România.

Susţinem o Europă puternică şi susţinem o Uniune Europeană puternică. Şi suntem convinşi că numai o Uniune Europeană unită poate fi o Uniune Europeană puternică. Însă, o Uniune Europeană unită este una în care toţi cetăţenii UE au aceleaşi drepturi şi obligaţii. Nu există state membre de mâna a doua. Prin urmare, obiectivul nostru trebuie să fie ca toţi cetăţenii să beneficieze în mod egal de libertăţile Uniunii. Acest lucru include, de asemenea, participarea la spaţiul Schengen.

Regretăm rezultatul votului de astăzi în Consiliu. România şi Austria au multe lucruri de care sunt strâns legate împreună. Sociale, culturale şi, bineînţeles, şi economice. Austria este unul dintre cei mai importanţi investitori din România, iar România este, la rândul ei, o piaţă de export foarte importantă pentru companiile austriece.

Un drept de veto este cea mai puternică poziţie pe care o poate adopta un stat membru al UE la vot. Presupunem că guvernul austriac a cântărit acest pas cu mare atenţie şi respectăm faptul că trebuie să ia în considerare şi preocupările de securitate. Unitatea nu înseamnă că toţi partenerii trebuie să fie întotdeauna de aceeaşi părere, fără nicio discuţie. Cu toate acestea, este clar că acest pas va avea consecinţe foarte palpabile pentru milioane de cetăţeni ai UE. Prin urmare, scopul nostru comun trebuie să fie găsirea rapidă a unei soluţii viabile. La nivelul Erste Group, ne dorim şi ne vom aduce contribuţia la acest obiectiv, prin urmare facem apel la liderii politici de la toate nivelurile să îşi asume responsabilitatea pentru a găsi o soluţie.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
romania,
refuz,
banca,
bcr,
decizie,
spatiu

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.