RCS&RDS vrea să transforme Info Pro în Digi FM (radio de ştiri). Pro FM va rămâne post muzical

Autor: Madalina Cerban Postat la 24 februarie 2015 221 afişări

RCS&RDS vrea să transforme postul de radio Info Pro într-un radio de informaţie, care va avea denumirea Digi FM, şi să menţină profilul muzical al Pro FM, potrivit unor informaţii prezentate de reprezentanţii RCS în şedinţa de marţi a Consiliului Naţional al Audiovizualului (CNA).

RCS&RDS a anunţat, pe 23 decembrie 2014, că va prelua toate licenţele de radio deţinute de Central European Media Enterprises (CME) în România, respectiv Pro FM, Info Pro, Pro Clasic, Music FM şi Dance FM. Însă, pentru a putea să preia aceste radiouri, RCS&RDS are nevoie de acordul Consiliului Naţional al Audiovizualului, în conformitate cu prevederile legislaţiei audiovizualului.

Licenţele Pro FM, Info Pro şi Pro Clasic sunt deţinute de CME prin intermediul societăţii Pro TV SA. Totodată, licenţele Music FM şi Dance FM sunt deţinute de societatea Campus Radio SRL, ai cărei asociaţi sunt Pro TV SA - 20% şi Marius Dobre (80%).

Astfel, în şedinţa de marţi, CNA analizează această solicitare de transfer de licenţe de pe societăţile Pro TV SA, respectiv Campus Radio SRL pe societatea RCS&RDS.

La şedinţa CNA de marţi a participat o delegaţie comună din partea RCS&RDS-Pro TV SA, din care a făcut parte şi Cosmin Prelipceanu, redactorul-şef al televiziunii de ştiri Digi 24, deţinută tot de RCS&RDS. Prelipceanu le-a spus membrilor CNA că a fost însărcinat să se ocupe şi de proiectul acesta al radiourilor.

În acest context, Cosmin Prelipceanu a prezentat planurile companiei RCS&RDS de a transforma reţeaua naţională de radio Info Pro într-o reţea naţională de informaţie, cu denumirea Digi FM.

"Noi am înţeles din licenţa Info Pro că acesta este un radio de informaţie. Ne dorim să facem un radio de informaţie (...) Licenţa Info Pro pentru noi este nevoia românilor de a avea o reţea naţională de radio de informaţie. Credem că există această nevoie şi credem că noi o putem acoperi", a spus Cosmin Prelipceanu.

El a mai spus că noul post de radio Digi FM ar urma să emită în următoarele trei luni şi să difuzeze 50% producţie proprie, 48% producţii ale altor producători şi 2% producţii retransmise de la Digi 24 (emisiunea în care este invitat Emil Hurezeanu). De asemenea, Digi FM ar urma să difuzeze programe de informare (30%), programe educative, culturale şi religioase (2%), divertisment (muzică) - 48% şi publicitate şi teleshopping - 20%.

"Vom avea redacţie proprie pentru Digi FM, care va produce conţinut informativ de radio, pentru radio. Acel 2% se referă la faptul că ne propunem ca seara, între 21.30 - 22.00, să-l preluăm integral pe Emil Hurezeanu, pentru că noi considerăm că emisiunea respectivă se pretează radioului", a spus Cosmin Prelipceanu, precizând că niciun alt program difuzat în prezent de televiziunea Digi 24 nu se pretează la retransmisia la radio, aşa cum e cazul emisiunii cu Emil Hurezeanu.

"Vom avea jurnalişti de radio care să producă un conţinut pentru radio (...) Vom avea un desk comun (cu Digi 24, n.r.), un loc unde se strânge toată informaţia. Infrastructura există deja. Noi vrem să aducem oameni", a mai spus Prelipceanu. El a precizat că, în măsura în care vor dori, angajaţii actuali ai Info Pro şi Pro FM vor putea să lucreze în continuare la proiectul de radio dezvoltat de RCS&RDS.

În ceea ce priveşte grila care ar urma să fie difuzată de Digi FM, Cosmin Prelipceanu a spus: "Ne-am propus ca emisiunile noastre de ştiri să fie consistente, mai lungi, mai generoase decât ale tuturor radiourilor care există acum pe piaţă. Informaţie înseamnă că vom avea emisiuni informative pe Digi FM cu jurnalişti de radio, dar cu conţinut propriu televiziunilor noastre". Prelipceanu a mai spus că pe Digi FM ar urma să fie difuzate şi o emisiune de sport, dar şi una economică.

Pe de altă parte, Pro FM va continua să fie un post de radio generalist, care va difuza multă muzică, reprezentanţii RCS&RDS intenţionând să menţină şi actuala denumire a staţiei. La fel ar urma să se întâmple şi în cazul posturilor de radio Pro Clasic, Music FM şi Dance FM, care la rândul lor vor intra în portofoliul RCS&RDS şi îşi vor păstra formatele şi denumirile actuale.

"Pro FM revine pe reţeaua naţională a Pro FM, cu acoperire ceva mai mică şi, în acelaşi timp, el revine la formatul lui de bază şi la misiunea pe care am avut-o, de a fi un radio pentru tineri, preponderent muzical, dar fără a scăpa din vedere zona de informaţii, pe care o vom livra într-un stil dinamic. Va fi o reducere a procentului de ştiri pe Pro FM, dar vom păstra toate celelalte valenţe ale formatului (...) Vom continua să difuzăm muzică actuală, pop, dance, dar de calitate, promovând preponderent artişti din România. Muzica este aleasă pe baza unei cercetări, sondaj telefonic cu ascultătorii noştri", a declarat, în şedinţa de marţi a CNA, Marius Dobre, directorul executiv al Pro FM.

RCS&RDS plănuieşte să se lanseze pe piaţa de radio din România încă din 2013. Intenţia RCS&RDS viza atât lansarea unei reţele de radio generaliste, intitulate Digi FM, cât şi a unei reţele de radio cu profil tematic-sportiv, cu denumirea Digi Sport FM, după cum a relatat agenţia MEDIAFAX în octombrie 2013.

Însă, la un concurs organizat de Consiliul Naţional al Audiovizualului la sfârşitul anului 2013, RCS&RDS a câştigat doar trei frecvenţe de radio - în Sibiu, Sighişoara şi Reşiţa - pentru a lansa postul generalist Digi FM.

Acum, planurile RCS&RDS s-au schimbat şi nu mai vizează lansarea unei reţele de radio generaliste, ci a unei reţele informative.

În privinţa acestor trei licenţe câştigate la concursul organizat de CNA, Cosmin Prelipceanu a spus că RCS&RDS plănuieşte să renunţe la cea de la Sibiu. De asemenea, RCS&RDS doreşte ca CNA să aprobe ca licenţa de la Reşiţa, obţinută pentru lansarea Digi FM, să fie trecută în reţeaua Pro FM, iar licenţa de la Sighişoara să fie inclusă în noua reţea Digi FM.

În ceea ce priveşte momentul în care Info Pro ar urma să se transforme în Digi FM, Cosmin Prelipceanu a spus: "Ne propunem să începem peste trei luni (...) În trei luni am fi capabili să livrăm ce am propus".

Însă membrul CNA Lorand Turos a spus că Legea audiovizualului nu permite modificarea licenţei decât după un an de la începerea difuzării. El a făcut referire la articolul 56 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Licenţa audiovizuală analogică sau digitală poate fi cedată către un terţ numai cu acordul Consiliului, nu mai devreme de un an de la data intrării în difuzare, cu asumarea de către noul titular a tuturor obligaţiilor decurgând din licenţă şi cu prezentarea certificatelor fiscale din care să rezulte că la data solicitării acordului Consiliului pentru cedarea licenţei nici societatea titulară cedentă a licenţei şi nici societatea cesionară nu înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat".

La rândul său, Lucian Mihai, reprezentantul RCS&RDS în relaţia cu CNA, a spus că RCS&RDS va respecta legislaţia în vigoare. "Vom respecta legislaţia în vigoare la momentul la care vom putea să o punem în funcţiune", a spus Lucian Mihai.

Până la momentul difuzării acestei ştiri, CNA nu a luat o decizie privind solicitarea de transfer a licenţelor Pro FM, Info Pro, Pro Clasic, Music FM şi Dance FM de la CME-Pro TV SA la RCS&RDS.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
RCS&RDS,
DIGI FM,
PRO FM
/actualitate/rcs-rds-vrea-sa-transforme-info-pro-in-digi-fm-radio-de-stiri-pro-fm-va-ramane-post-muzical-13883730
13883730
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.