Războiul îi sperie şi pe cei mai bogaţi. Unde îşi mută superiahturile miliardarii ruşi, pe măsură ce sancţiunile se înăspresc

Autor: Mediafax Postat la 02 martie 2022 412 afişări

Războiul îi sperie şi pe cei mai bogaţi. Unde îşi mută superiahturile miliardarii ruşi, pe măsură ce sancţiunile se înăspresc

Cel puţin cinci superiahturi deţinute de miliardari ruşi erau ancorate sau navigau miercuri spre Maldive, o naţiune insulară din Oceanul Indian care nu are un tratat de extrădare cu Statele Unite, conform datelor de urmărire a navelor consultate de Reuters.

Sosirea vaselor în arhipelagul din largul coastei Sri Lankăi are loc după impunerea unor sancţiuni occidentale severe împotriva Rusiei, ca represalii pentru invazia sa din 24 februarie în Ucraina.

Superyachtul Clio, deţinut de Oleg Deripaska, fondatorul gigantului de aluminiu Rusal, care a fost sancţionat de Statele Unite în 2018, a ancorat miercuri, potrivit bazei de date de transport maritim MarineTraffic.

The Titan, deţinut de Alexander Abramov, co-fondator al producătorului de oţel Evraz, a sosit pe 28 februarie.

Alte trei iahturi deţinute de miliardari ruşi au fost văzute miercuri în croazieră în apele Maldivelor, potrivit datelor. Printre acestea se numără Nirvana, de 88 de metri, deţinut de cel mai bogat om din Rusia, Vladimir Potanin. Majoritatea navelor au fost văzute ultima dată ancorate în porturile din Orientul Mijlociu la începutul anului.

Un purtător de cuvânt al guvernului din Maldive nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Statele Unite au declarat că vor lua măsuri stricte pentru a confisca proprietăţile ruşilor sancţionaţi.

"Săptămâna viitoare, vom lansa un grup operativ transatlantic multilateral pentru a identifica, vâna şi îngheţa bunurile companiilor şi oligarhilor ruşi sancţionaţi - iahturile lor, vilele lor şi orice alte câştiguri ilicite pe care le putem găsi şi îngheţa în conformitate cu legea", a declarat Casa Albă într-un tweet duminică.

Washingtonul a impus sancţiuni împotriva lui Deripaska şi a altor ruşi influenţi în 2018, din cauza legăturilor lor cu preşedintele Vladimir Putin, după presupusul amestec al Rusiei în alegerile americane din 2016, pe care Moscova îl neagă.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
miliardari rusi,
iahturi,
rusi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.