Rasvan Radu, UniCredit: "Am trecut deja de nivelul de varf al imprumuturilor neperformante"

Autor: Crenguta Nicolae Postat la 04 august 2011 35 afişări

UniCredit Tiriac Bank a inregistrat un profit net de 94 milioane lei (22,6 milioane euro) in primul semestru din 2011, potrivit standardelor de raportare financiara internationale, in scadere cu 36,6% fata de primele sase luni din 2010, insa castigul inregistrat in trimestrul al doilea a fost cu 78% mai mare decat in primul trimestru din 2011.

Profitul net potrivit standardelor de contabilitate locale a fost de 124 milioane lei (29,8 milioane euro) in prima jumatate a anului.

"Vedem semnale pozitive in economie si in piata bancara, iar acestea se reflecta si in evolutia bilantului nostru si in rezultatele bancii. Am reluat cresterea portofoliului de credite si am trecut deja de nivelul de varf al imprumuturilor neperformante", a declarat Răsvan Radu, CEO al UniCredit Tiriac Bank.

Veniturile bancii au insumat 600 milioane lei (144 milioane euro) in primul semestru, in coborare cu 8,7% fata de primele sase luni din 2010. Veniturile afisate in trimestrul al doilea au urcat cu 12,5% fata de primele trei luni ale acestui an.

Veniturile nete din alte surse decat dobanzile (precum comisioanele si operatiunile de piata) au crescut cu 19,4% in primul semestru din 2011 fata de intervalul similar al anului trecut, in timp ce veniturile nete din dobanzi au coborat cu 19,4%, influentate de abordarea conservatoare pe care UniCredit Tiriac Bank a avut-o in privinta inregistrarii acestora.

Cheltuielile operationale au crescut cu 5% in prima jumatate a acestui an, pe fondul modificarilor legislative si al accelerarii inflatiei. Raportul intre costuri si venituri s-a plasat la 49,9%. Rata solvabilitatii a fost de 12,4%, potrivit standardelor romanesti.

"Desi redresarea economica se deruleaza lent, suntem optimisti in privinta oportunitatilor de afaceri pe termen mai lung si continuam sa investim activ in infrastructura bancii, in sisteme si in angajati. O alta veste buna este cresterea ratingului bancii de catre Fitch, pana la BBB+, in concordanta cu imbunatatirea ratingului suveran", a adaugat Răsvan Radu.

Costul anualizat al riscului a coborat de la 210 puncte de baza cu un an in urma la 195 puncte de baza, iar ponderea provizioanelor in totalul portofoliului de credite a fost de 6,2%, conform standardelor contabile internationale.

Volumul activelor bancii era de 20,5 miliarde lei (4,8 miliarde euro) la sfarsitul lunii iunie, aproape de nivelul de la 30 decembrie 2010 - de 20,8 miliarde lei (4,85 miliarde euro) - si in urcare cu 7,9% fata de 31 martie 2011. Valoarea creditelor din bilant a avansat cu 7,7% fata de 30 iunie 2010, pana la 14,4 miliarde lei (3,4 miliarde euro), rata de crestere fiind peste media sistemului bancar. Depozitele clientilor au ajuns la 9 miliarde lei (2,1 miliarde euro), cu 4,65% peste nivelul inregistrat la finalul primului trimestru al acestui an.

Activele totale consolidate ale UniCredit Tiriac Bank, UniCredit Leasing Corporation si UniCredit Consumer Financing s-au plasat la 23,7 miliarde lei (5,6 miliarde euro) la sfarsitul lunii iunie. Profitul net consolidat al celor trei entitati a fost de 90,4 milioane lei in primele sase luni ale anului, iar capitalul social s-a plasat la 2,5 miliarde lei (590 milioane euro).

UniCredit Tiriac Bank este a saptea banca din Romania dupa valoarea activelor, controlata de UniCredit Bank Austria (50,55% din actiuni) si doua firme din grupul Ion Tiriac (45%). Banca face parte din reteaua UniCredit, cel mai mare grup bancar din Europa Centrala si de Est, care opereaza in Romania prin intermediul UniCredit Tiriac Bank, cu 235 de sucursale in tara, precum si prin intermediul partenerilor: UniCredit Leasing Corporation, UniCredit CA-IB Securities Romania, UniCredit CAIB Romania, UniCredit Insurance Broker, Pioneer Asset Management, UniCredit Consumer Financing si UniCredit Business Partner.

Urmărește Business Magazin

/actualitate/rasvan-radu-unicredit-am-trecut-deja-de-nivelul-de-varf-al-imprumuturilor-neperformante-8568661
8568661
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.