Răspunsul Administraţiei prezidenţiale după ce Iohannis a participat la ceremonia de dezvelire a statuii celui care i-a tras pe roată pe Horea şi Cloşca

Postat la 14 septembrie 2021 984 afişări

Răspunsul Administraţiei prezidenţiale după ce Iohannis a participat la ceremonia de dezvelire a statuii celui care i-a tras pe roată pe Horea şi Cloşca

Klaus Iohannis a participat, în weekend, la ceremonia de inaugurare a statuii a lui Samuel von Brukenthal din centrul Sibiului. Brukenthal este personajul istoric sub guvernarea căruia a izbucnit răscoala lui Horea, Cloşca şi Crişan din Transilvania, răscoală încheiată cu uciderea prin tragere pe roată a lui Horea şi Cloşca.

Mediafax şi Aleph News au încercat să obţină un punct de vedere al preşedintelui Iohannis legat de personalitatea lui Samuel von Bruckenthal, ca răspuns la următoarele întrebări:

 Cine a luat decizia amplasării statuii baronului Samuel von Brukenthal în Piaţa Mare din Sibiu?

 Care au fost criteriile care au stat la baza luării acestei decizii?

 Care au fost criteriile şi argumentele care au stat la baza deciziei ca preşedintele României să participe la dezvelirea acestei statui?

Răspunsul a venit rapid, dar surpriză, din el aflăm că solicitarea „nu se înscrie în categoria informaţiilor de interes public“.

Totuşi, Mediafax şi Aleph News au obţinut un răspuns din partea Ministerului Culturii: „Anul 2021 este dedicat Baronului Samuel von Brukenthal, fondatorul Muzeului cu acelaşi nume din Sibiu şi una dintre personalităţile marcante în dezvoltarea oraşului de la a cărui naştere se împlinesc trei secole. (n.r. atât de marcante încât Ministerul Culturii i-a greşit numele de vreo 2 ori în răspuns). Amplasarea statuii lui Samuel von Brukenthal este o iniţiativă a Muzeului Brukenthal. Samuel Von Brukenthal este personalitatea cea mai importantă pe care a dat-o Comunitatea Saşilor din Sibiu“.

„Nu am găsit dovezi ca Brukenthal să fi fost omul care i-a ucis pe Horea şi Cloşca. Sub sceptrul său de guvernator s-au introdus în Transilvania lucrurile cele mai noi în acel moment în Europa, în lume, nu numai în Europa“, a fost explicaţia dată de Sabin Luca, managerul Muzeului Naţional Brukenthal.

Cititi mai multe pe www.mediafax.ro

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
raspuns,
statuie,
participare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.