Rafila: În România, circa 20% din totalul cheltuielilor din sănătate sunt suportate de pacienţi

Autor: Mediafax Postat la 25 aprilie 2024 11 afişări

Rafila: În România, circa 20% din totalul cheltuielilor din sănătate sunt suportate de pacienţi

În România, circa 20% din totalul cheltuielilor din sistemul de sănătate sunt suportate de către pacienţi, e un procent destul de mare pentru UE, a declarat, joi, Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

„Ieri (miercuri - n.r.) am venit de la reuniunea miniştrilor Sănătăţii de la Bruxelles. Unul dintre principalele elemente de discuţie este contribuţia pacienţilor, contribuţia personală a pacienţilor pentru servicii medicale şi medicamente. În România, circa 20% din totalul cheltuielilor din sistemul de sănătate sunt suportate de către pacienţi, e un procent destul de mare pentru UE şi trebuie să lucărm ca în timp acest procent să se reducă, nu să crească”, a spus Rafila.

El a explicat că acest indice reprezintă banii cu care contribuie pacienţii pentru servicii medicale în raport cu bugetul alocat sănătăţii.

„Există nişte indicatori care arată că până la 15% suntem într-o zonă de siguranţă, adică într-o zonă în care sistemul de sănătate funcţionează bine, între 15 şi 25-30% este o zonă intermediară, în care ne găsim şi noi, peste 30% împovărează foarte mult pacienţii şi accesul la servicii de sănătate”, a declarat ministrul Sănătăţii.

El a spus că România trebuie să găsească soluţii pentru scăderea acestui procent.

„Trebuie să avem o politică coerentă pe termen mediu sau lung, că nu se pot obţine rezultate de azi pe mâine”, a precizat Rafila. Una dintre soluţii este „creşterea încrederii în sistemul public de sănătate, unde nu se plătesc bani suplimentari, şi o politică care să favorizeze această încredere a pacientului, (...) prin investiţii, dotări şi empatie”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
alexandru rafila,
cheltuieli,
pacienţi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.