Rafila îl contrazice pe Arafat în privinţa testării PCR a celor care vin în România: Nu e aplicabilă

Autor: Gabriel Pecheanu Postat la 03 decembrie 2021 83 afişări

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, spune că propunerea şefului DSU, Raed Arafat, care a cerut teste PCR pentru toţi cetăţenii care vin în România în decembrie, nu este aplicabilă - „Nu poţi face acest lucru”.

Rafila îl contrazice pe Arafat în privinţa testării PCR a celor care vin în România: Nu e aplicabilă

„Au fost analizate documentele şi propunerile Centrului European de Control al Bolilor, care recomandă testarea persoanelor care călătoresc în spaţiul Uniunii Europene cu teste PCR, încât să reducă riscul de transmitere a acestei noi tulpini. Este importantă şi aplicabilitatea unei măsri, pentru că dacă introduci o măsură pentru care nu te pregăteşti din punct de vedere logistic - dau un simplu exemplu: dacă acum, în perioada sărbătorilor de iarnă, trebuie să testăm în fiecare zi 100.000 de persoane, nu mă refer la testarea în aeroport, ci la faptul că pacienţii care vin din zona roşie ar trebui să se testeze în ziua a opta ca să iasă din carantină, nu poţi face acest lucru. Trebuie găsită o souţie care să fie convenabilă din punct de vedere al protejării sistemului de sănătate publică şi care să poată fi şi aplicată”, spune Alexandru Rafila.

El neagă însă că ar fi avut dispute cu Raed Arafat în timpul şedinţei de guvern.

„Poziţia mea e să găsim o soluţie care să fie aplicabilă”, conchide Rafila.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, a propus în şedinţa de vineri a Guvernului, ca toţi cetăţenii care vin în România în decembrie să prezinte teste PCR, indiferent dacă sunt vaccinaţi sau trecuţi prin boală.

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a transmis, vineri, că având în vedere incertitudinile privind gradul de răspândire a noii variate Omicron la nivel mondial, precum şi posibilitatea de infectare a persoanelor trecute prin boală sau vaccinate cu schemă completă, Institutul Naţional de Sănătate Publică a trimis către DSU şi către Ministerul Sănătăţii o adresă prin care propune ca „intrarea pe teritoriul naţional să se facă doar prin prezentarea unui rezultat negativ la un test efectuat cu maxim 48 de ore înainte, indiferent de zona de risc epidemiologic din care sosesc călătorii”.

„Dată fiind această propunere venită din partea INSP, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă a urmărit de o manieră prioritară ca acest aspect să fie discutat în cadrul şedinţei CNSU de astăzi (vineri - n.r.), venind de asemenea cu un proiect de hotărâre, elaborat în baza propunerilor agreate atât de către Ministerul Sănătăţii, cât şi de către specialiştii din cadrul INSP. Pentru corecta informare a opiniei publice, suntem nevoiţi să reiterăm încă o dată faptul că Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă, conform competenţelor instituţionale, încă de la debutul pandemiei de COVID-19 a elaborat direcţii de acţiune, în baza propunerilor venite din partea specialiştilor de sănătate publică, care mai apoi au fost discutate şi implementate sau nu, în cadrul forului superior, respectiv, Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rafila,
arafat,
testare

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.