Rafila despre Sf. Pantelimon: Nu discutăm despre tabere opuse, medici şi pacienţi

Autor: Andreea Tobias Postat la 12 aprilie 2024 42 afişări

„Nu discutăm despre tabere opuse, medici şi pacienţi, ci despre medici şi pacienţi care împreună pot să dea coerenţă actului medical”, declară ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, despre cazul de la Spitalul Sf. Pantelimon.

Rafila despre Sf. Pantelimon: Nu discutăm despre tabere opuse, medici şi pacienţi

„O să stau de vorbă cu echipa de contol, cu managementul spitalului, vreau să ştiu exact cum se desfăşoară activitatea în această secţie de terapie intensivă şi dacă sunt elemente care pot să pună sub îndoială calitatea actului medical”, a declarat, vineri, ministrul.

Acesta a precizat că va merge la spital cu preşedinta Colegiului Medicilor din Bucureşti, pentru că au două tipuri de responsabilităţi: „Avem o responsabilitate, prima, pentru pacienţi şi să fie clară chestiunea asta. Noi răspundem pentru calitatea îngrijirilor şi pentru siguranţa pacienţilor. Şi cea de-a doua, care este la fel de importantă (...), este legată de prestigiul profesional şi de siguranţa exercitării profesiei de către medici. Lucrul ăsta este foarte important pentru că, pe baza apărării prestigiului profesional şi pe baza încrederii pe care oamenii o au în medici, şi satisfacţia pacienţilor şi siguranţa serviciilor se echilibrează. Cele două nu pot funcţiona unul fără celălalt. Nici medicii nu pot lucra cum trebuie fără încrederea pacienţilor şi nici pacienţii nu pot primi servicii de bună calitate dacă nu au încredere în medici. Trebuie să înţelegem că nu discutăm despre tabere opuse, medici şi pacienţi, ci despre medici şi pacienţi care împreună pot să dea coerenţă actului medical”.

Rafila a adăugat că este important să fie transmise două mesaje foarte clare: este vorba despre o instituţie medicală importantă din Bucureşti, un spital de urgenţă, şi acolo există un corp medical calificat.

​Vineri au început audierile în acest dosar, deschis după acuzaţiile unui asistent medical, potrivit căruia în intervalul 4-7 aprilie în Secţia de Anestezie-Terapie Intensivă a Spitalului Sf. Pantelimon din Bucureşti ar fi murit 20 de pacienţi cărora le-ar fi fost redusă doza de Noradrenalină, medicament care îi ţine în viaţă pe bolnavii intubaţi.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
rafila,
spitalul sf. pantelimon,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.